Генерал Бондарев: Турските изтребители са очаквали в засада руския самолет
Генерал Бондарев: Турските изтребители са очаквали в засада руския самолет / БГНЕС

Турските изтребители Ф-16, които във вторник свалиха руския Су-24М над Сирия, са го чакали във въздуха, което говори, че това е била предварително планирана акция, твърди главнокомандващият на руските въздушно-космически сили генерал-полковник Виктор Бондарев.

Според него резултатите от обективния контрол на радиолокационните средства на Сирия потвърждават, че двата турски Ф-16С са се намирали в зоната на дежурството в продължение на 75 минути на височина 2400 м, което говори, че акцията е предварително планирана и двата изтребителя са имали готовност да действат от засада във въздуха над територията на Турция, съобщи ТАСС.

Путин: Анкара съзнателно води отношенията с Русия към задънена улица

Според Бондарев, ако турските изтребители е трябвало да излетят от базата си в Диарбекир от положение на дежурство на земята, те биха имали 46 минути до мястото, откъдето са изстреляли ракетата, свалила руския самолет. А руският Су-24М се е намирал в зоната на засичане от радиолокационните средства на ВВС на Турция само 34 минути. Това потвърждава, че турските изтребители просто са действали по предварително решение да свалят руския самолет, който е изпълнявал бойна задача в района на населения пункт Маарет ен Нуман заедно с друг Су-24.

Турските военни не знаели, че сваленият изтребител е руски

Според Бондарев руският Су-24М при изпълнение на бойната си задача се е намирал на не по-малко от 5 км от турската граница. Турският Ф-16, изстрелял ракетата срещу руския самолет, е прекратил маневрирането си в зоната на дежурството и е започнал да влиза в точката на пуска на ракетата почти две минути преди максималното приближение на руския самолет до сирийско-турската граница. При това той е навлязъл на 2 км в сирийското въздушно пространство и се е намирал там в продължение на 40 секунди, което е установено от средствата за обективен контрол на ПВО. Руският самолет не е нарушавал турската граница, добави генерал Бондарев.

„Ал Уатан" описа операцията за спасяването на руския пилот

Бондарев каза също, че веднага, след като е изстрелял ракетата по руския самолет над територията на Сирия, турският изтребител с рязка маневра е завил наляво на 130 градуса и се е спуснал под долната граница на зоната на засичане от средствата на ПВО. При това "той е наблюдавал вляво от себе си (взрива на руски самолет) и бялата димна следа зад него, за което е доложил в ефир на ръководителя на полетите".

Освен това според командващия на руските въздушно-космически сили средствата за обективен контрол в авиобазата Хмеймим и на намиращия се наблизо руски самолет не са засекли нито едно предупреждение от турския Ф-16 към руския Су-24М на предварително уговорената честота.

Източник: БТА