Вдигат 6-метров паметник на българските революционери в София
Вдигат 6-метров паметник на българските революционери в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Вдигат 6-метров паметник на българските революционери в София
82969
Вдигат 6-метров паметник на българските революционери в София
  • Вдигат 6-метров паметник на българските революционери в София

Шестметров паметник на българските революционери, герои от Македония, Беломорска Тракия и Одринско ще бъде издигнат в София. В монумента, който ще е от бял врачански камък са вплетени различни символи - олтар, криле и надпис.

Идеята за създаването на паметника е отпреди две години и половина. Зад нея застават общественици, историци, писатели, юристи и граждани, които се обединяват в Инициативен комитет.

Монументът вече е готов. Той е изграден в каменоделно ателие във Враца. Паметникът ще е висок шест метра, направен е от бял камък, а в него са вплетени много символи, разказа архитектът Георги Мечанов. Върху единия от символите - устремени криле, ще бъдат изписани имената на 150 герои, дали живота си за България.

Проф. Пламен Митев каза, че това ще е първият паметник в София, посветен на създадената през 1893 година ВМОРО, която се бори за обединена целокупна България.
В този паметник за първи път се прави опит за обединение на всички борци, независимо от техните вътрешни различия и противоречия. А това е пример, който ще покаже пътя за достигане до национално единение и днес, посочи проф. Митев.

„За мен това е пътят на преодоляване на тези вътрешни кандърми за нашето минало. И в този паметник, поставяйки имената на всички дейци, които по някакъв начин са допринесли за запазване на българското, да отдадем нужната им почит", добави той.

Според евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки с изграждането на паметника се запълва една празнина, като се обръща внимание на борбите за национално единение:

„Това е особено важно в днешното време, което е подчертано бездуховно, безидейно, безпътно. Във времена, в които от проект за учебник по история отпада Илинденско-преображенското въстание, имаме нужда от такива възпоменателни събития".

Предстои изграждането инфраструктурата, върху която ще бъде разположен и монтиран паметникът. Той ще се издига на кръстовището на булевардите „ Тодор Александров" и „Стефан Стамболов".

Официалното му откриване ще се състои в началото на следващата година, уточниха от Инициативния комитет.