Няма да пускат некъпани и заразно болни в рейсовете в Пловдив
Няма да пускат некъпани и заразно болни в рейсовете в Пловдив / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Лица, които са под влияние на алкохол или друго упойващо вещество, както и такива с нехигиеничен вид или заразно болни няма да бъдат допускани да се возят в градския транспорт на Пловдив.

Това предвижда новата наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт, която е качена за обществено обсъждане на сайта на местната администрация.

С билет за еднократно пътуване в автобусите вече ще могат да се возят и кучета и други домашни любимци, които не представляват опасност за околните. В обществения градски транспорт на територията на община Пловдив пътуват безплатно полицейски кучета, кучета-водачи на незрящи хора и кучета в обучение като водачи на незрящи хора, както и техния обучител, след представяне на ветеринарно-медицински паспорт на кучето и карта, удостоверяваща статута му.

Нововъведенията, които са свързани с изпълнението на Транспортния проект, ще влязат в сила от 1-ви април 2016 година.

На пътниците се забранява да свирят на музикални инструменти, да използват високоговорители, да слушат силно музика или да нарушават спокойствието на останалите пътници.

Те нямат право да просят и събират дарения или да извършват търговска, рекламна и пропагандна дейност.

Забранява се също така яденето в автобуса и изхвърлянето на боклуци през прозореца.
За нарушителите глобата ще бъде 50 лева. Пътниците с фалшиви или блокирани карти или електронни билети ще бъдат наказвани със 100 лева глоба, а тези които пътуват без билет, подлежат на санкция от 20 лева.