Фирми от кюстендилско получиха информация за ОП Иновации и конкурентоспособност и подкрепа от АИКБ
Фирми от кюстендилско получиха информация за ОП Иновации и конкурентоспособност и подкрепа от АИКБ / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Над 30 представители на бизнеса от Кюстендилска област бяха запознати с възможностите за кандидатстване пред европейските програми, основно ОП "Иновации и конкурентоспособност". Срещата бе организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България, която защитава интересите на над 7 000 фирми в страната.
"Целта бе да стигнем до бизнеса на местно равнище и да стимулираме регионалната икономика", каза д- р Милена Ангелова, секретар на АИКБ. Тя представи възможностите за финансиране на бизнеса по новите оперативните програми „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 и ОП „Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020.
Зам.- директорът на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Калин Маринов бе гост на срещата в Кюстендил, като представи възможностите за кандидатстване по европейските програми, за които отговаря Министерството на икономиката- "Иновации и конкурентоспособност" и „Инициатива за малки и средни предприятия". През декември ще бъде отворена за кандидатстване мярката за иновации, с цел внедряването на такива в предприятията и за подпомагане на стартиращи предприятия, които имат по- малко от 3 години финансова история.
"До януари 2016 г. ще бъде отворена за кандидатстване и мярката за енергийна ефективност, насочена към малки и средни предприятия. Фокусът там е върху обновяване на машините или обновяване на сгради, които са част от промишления цикъл", каза Калин Маринов.
"Необходимо е да се възползваме от европейските програми и АИКБ ще съдейства на бизнеса за това. "Иновации и конкурентоспособност" е един от вариантите, но има и други, като Европейския социален фонд, за подготовка на кадри и стимулиране на плановете за заетост. Фирми от Кюстендилска област имат добри практики по програмите до момента. Примери за това са "Торготерм", "Валена", "Витал" и др. микропредприятия, които получиха финансиране от Министерството на труда и социалната политика", коментира членът на УС на АИКБ и директор на "Торготерм" Бойко Недялков.
Той допълни, че все още няма отговор от Правителството на искането на бизнеса от Югозападния регион за банкови гаранции, за съфинансирането на проекти пред ОП "Иновации и конкурентоспособност". Програмата за този регион осигурява финансиране само на 35% от стойността на проектите.
"35% не е най- доброто, но по- добре да ги има тези пари, отколкото да ги няма", заключи Недялков.