124 са доброволците в Старозагорско
124 са доброволците в Старозагорско / Областна администрация

124 са доброволците в Старозагорска област. В цялата страна те са 2468, като 125 от тях са жени.

До този момент в областта доброволни формирования има изградени в 6 общини - Стара Загора, Казанлък, Николаево, Гурково, Павел баня и Гълъбово. В община Стара Загора доброволците са най-много - 58. Те са оборудвани със съответната екипировка и всички са застраховани срещу злополуки. Тази година са участвали съвместно с пожарникари от РД ПБЗН в гасенето на 7 пожара през месеците август и септември.

В Гълъбово доброволците също са екипирани и застраховани и са помагали при наводненията през миналата зима. В останалите 4 общини има проблеми с осигуряването на подходящо облекло и със застраховките.

В община Братя Даскалови през януари предстои сформирането на доброволческия отряд, за участие в който заявка вече са дали 5 души. В останалите общини също се работи по изграждането на доброволчески структури.

Недостатъчните стимули и нежеланието на работодателите да освобождават работниците си като причини за слабия интерес към доброволчеството, са конкретните проблеми пред доброволните формирования посочиха участниците в среща с областния управител Георги Ранов- директорът на РД ПБЗН Стоян Колев, представители на 11-те общини.

Зам. областният управител Маноил Манев напомни, че доброволчеството е дейност в полза на обществото и не би следвало да носи реални привилегии. „В западните държави е въпрос на чест да бъдеш доброволец. В същото време младежите-участници в доброволни формирования, се ползват с преференции при кандидатстване в университет", каза Манев.

Комисар Колев съобщи, че на доброволните формирования може да бъде отдадена за безвъзмездно ползване техника с отпаднала необходимост на пожарната и МВР, която е в добро състояние и ще бъде от полза.

Областният управител Георги Ранов призова участниците от общините да обединят предложенията си за подобряване на работата на доброволните формирования и да му ги предоставят в писмен вид. „Аз ще имам грижата те да достигнат до компетентните институции", пое ангажимент той.