Ще броят бюлетините на още две секции в Кюстендил. Председателка на СИК вкарва в релси своя заместник с нецензурни думи
Ще броят бюлетините на още две секции в Кюстендил. Председателка на СИК вкарва в релси своя заместник с нецензурни думи / Иво Кирилов, Дарик

Повторно броене на бюлетините за Общински съвет от още две секции в община Кюстендил, назначи Административен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Даниела Петрова. Това са секции с номера 19 и 43. Броенето ще бъде извършено от 3 вещи лица. Експертизата им трябва да е готова до 1 декември.
Причината за назначаване на ново броене в секция номер 19 бе проведеният днес разпит на председателят, зам. -председателят и секретарят на секцията. Тримата дадоха показания, които се разминават едни от други. Председателят на комисията Снежанка Михайлова и зам- председателят Цветомир Миладинов твърдяха, че при отбелязването на преференциалният вот, ако има две отбелязвания в кръгчетата бюлетината се счита за валидна, но без преференция. Секретарят Йордан Янев заяви пред съда, че такива бюлетини са били невалидни.
Още нещо любопитно от тази секция бе твърдението на председателката, че нейният заместник е искал да се подпише с особено мнение, без да има причина за това. Той и казал, че иска да направи това по нареждане на неговата партия. Михайлова заяви в съда, че е заявила на заместника си цитирам: "Казах му две нецензурни думи и той се отказа да се подпише с особено мнение".
Самият зам.- председател на 19 СИК заяви, че изборният ден е минал без проблем. Искал е да подпише с особено мнение след преброяването на бюлетините, но се е отказал, след като той лично ги е преброил.
По протокола са правени и поправки от председателят, зам.-председателят и секретарят на СИК 19,след като са установени грешки от Информационно обслужване. Председателката на СИК Снежанка Михайлова заяви, че на корекциите са се подписали тя самата, зам.- председателят и секретаря, а след това отново тя е подписала и другите членове на комисията.
Съдът назначи броенето и на секция номер 43. На заседанието бе разпитана и председателката на секцията Йорданка Евтимова. Тя заяви, че изборният ден е минал без проблем, но е липсвал един от членовете на секцията. Председателката е сигнализирала за случая ОИК.
Още един свидетел бе разпитан, а именно членът на 42 СИК, за която също бе разпоредено повторно броене на бюлетините на вчерашното заседание. Любка Василева заяви пред съда, че е подписала протокола с особено мнение, след като е била установена грешка в гласовете на Коалиция „За промяна". Тя заяви , че грешката е открита от щаба на партията и полученият там пресниман протокол. Като вместо 57 гласа за Коалицията са отразени само 2.
На делото бяха призовани 10 свидетели, като 4- ма не се явиха. Те повторно ще бъдат привикани за следващото заседание на 30 ноември. Ако и тогава не се явят ще бъдат глобени с по 300 лв. и доведени принудително.
„Моите очаквания за делото е съда да приеме експертизите от вещите лица и на тази база да се вземе решение. Факт е обаче, че на всяко заседание съда постановява отваряне на нови и нови секции, красноречиво говори, че целият изборен процес има някакъв проблем", заяви един от жалбоподателите Стоян Стоилов.
„От досегашните преброявания се видяха какви са различията, става дума за по една две бюлетини, с изключение на секцията в Таваличево. Разминаването в показанията го отчитам на преминалият тежък изборен ден", каза адвокат Любомир Стоилков.