Създават Областен съвет за култура към областния управител в Смолян
Създават Областен съвет за култура към областния управител в Смолян / dariknews.bg/архив

В област Смолян ще се сформира Областен съвет за култура към областният управител Недялко Славов. Той ще се състои от председател, заместник-председател, секретар и членове. При необходимост Областният съвет може да учреди постоянни комисии за култура, временни комисии или работни групи от своя членски състав. Към Областният съвет за култура се сформира Обществен съвет на посланиците на добра воля, който включва изявени творци с местно, национално или международно значение, декларирали желание да работят за популяризиране дейностите на областния съвет, съобщават от областната администрация в Смолян.

Решението за сформиране на съвета е било взето на Областна администрация – Смолян, като тя е била предварително планирана, след срещата с протестиращите служители от Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ - Смолян, Художествената галерия и Регионалната библиотека „Николай Вранчев“.

На сбирката са присъствали, освен представители на протестиращите институции, така и и от Община-Смолян, Областен информационен център-Смолян, РИО-Смолян, РДТ „Николай Хайтов”, Стоянка Тенева – директор на НУФИ-с.Широка лъка, представители на читалища, представители на синдикалните организации към културните институции, експерти от Областна администрация-Смолян и други. В момента има изготвен правилник за функциониране на съвета, но той може да претърпи промяна, ако има нови предложения или основателни забележки, към записаните точки в него. Предстои да се приемат предложенията за членовете на съвета и при следваща сбирка, той вече да е факт.