Русенският студент по право Браян Златев с номинация за “Човек на годината 2015”
Русенският студент по право Браян Златев с номинация за “Човек на годината 2015” / netinfo

Млад русенец е сред номинираните за Човек на годината 2015. Това са годишните награди за принос към правата на човека и правозащитността, организирани от Български хелзинкски комитет (БХК). Кандидатурата на младия русенец е издигната от декана на Юридическия факултет на Русенския университет “Ангел Кънчев” - проф. д-р Лъчезар Дачев. Номинираният русенец се казва Браян Златев и е студент по право в Юридическия факултет на Русенския университет Ангел Кънчев.

Браян е председател на Клуб Юрист. Той е активно отдаден на доброволна работа, изразяваща се в утвърждаване и защитаване на човешките права. Като студент още в първи курс инициира създаването на клуба, който вече има изключително богата история.

Доказателства за активната работа на Браян са реализираните инициативи на клуба под наименованията Опознайте правата си и ги отстоявайте, Имам право на …” “Конституциознание и много други. Организира множество обществени дискусии, една от които е Какво представляват авторските права и как да ги защитим?. Тя бе организирана по повод Световния ден на книгата и авторското право. На нея Браян запозна присъстващите ученици и студенти със същността на авторското право, интелектуалната собственост, правната защита на произведенията на литературата, изкуството и науката, както и с основния закон, регламентиращ авторските права в Република България - Закон за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

Организира и провежда курс на тема “Основи на държавата и правото” в Регионална библиотека Любен Каравелов - гр. Русе. Участниците в него се запознават със същността и устройството на съвременната демократична и правова държава, основните права и задължения на българските граждани, съгласно Конституцията на Република България, както и активизиране на гражданското общество и насърчаване на неговата инициативност.

Браян води свое собствено юридическо радиопредаване на име Юридически свят към местно русенско радио. В него той обсъжда различни правни проблеми, с които гражданите се сблъскват в своето ежедневие.

През месец юли 2015 година Браян безвъзмездно разработи сайт в помощ на хората с увреждания. Инициативата бе по проект И ние имаме права. Целта му е да подпомогне хората с увреждания и техните близки, като им даде възможност да се информират повече за своите права в социалната, трудовата, данъчната, транспортната, образователната и здравната сфера.

От началото на учебната 2015-2016 година Браян е доброволец в местното русенско училище ОУ Никола Обретенов, където води часове по Гражданско образование“.

Браян бе награден с почетна диплома от чл.-кор. проф. дтн. Христо Белоев - ректор на Русенския университет “Ангел Кънчев” за своя принос за развитието на професионалните клубове в университета.

По случай Деня на свободата на словото в България - 10 ноември. Той организира и проведе публична лекция на тема “Международни документи по правата на човека” в Регионална библиотека “Любен Каравелов” - гр. Русе.

Можете да гласувате онлайн за Браян на следния линк: http://www.humanoftheyear.org/glasuvane-na-publikata-15/ След като го изберете номинацията му натискате бутона ГЛАСУВАМ.

Онлайн гласуването приключва на 18.00 часа на 30 ноември 2015 година.