Китайският президент иска промяна на структурата на армията
Китайският президент иска промяна на структурата на армията / снимка: БГНЕС, архив

Китай ще промени из основи армията си, като до 2020 г. ще създаде съвместна операционна командна структура и ще преначертае съществуващите военни региони като част от общите реформи, съобщи китайският президент Си Цзинпин, цитиран от Ройтерс.

В реч Си направи общо описание на реформите, които иска да въведе, но не съобщи много подробности. Той добави само даденото през септември обещание да намали броя на войниците с 300 000.

Реформите и иновациите в армията никога не са спирали, подчерта Си. Той е решен да модернизира армията в момент, когато Китай става все по-настойчив в териториалните спорове в Южнокитайско и Източнокитайско море. Китайският флот инвестира в подводници и самолетоносачи, а военновъздушните сили разработват изтребители „стелт”.

Намаляването на броя на войските е част от отдавна обсъжданите реформи за опростяване на структурата на армията и задълбочаване на процеса на професионализация. Очаква се реформите да засегнат командните и ръководни структури, ръководени в съветски стил. 
Като част от тези реформи се очаква да бъдат редуцирани седемте китайски военни региона, които имат отделни командни структури, които се фокусират предимно върху наземните операции. Си обаче не го заяви изрично, отбелязва Ройтерс.

Китайският президент каза, че структурата на военните региони ще бъде преначертана и ще се създаде общо военно командване.

Пекин взема мерки за бързо модернизиране на военната си техника, но операционната интеграция на сложни и разнородни структури в регионална командна структура е голямо предизвикателство. В миналото родовете войски се радваха на значителна независимост, което затруднява създаването на централизиран контрол, необходим за съвместното използване на нови оръжейни системи, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА