Нов скандал между пациенти с ревматологични заболявания и Касата
Нов скандал между пациенти с ревматологични заболявания и Касата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Нов скандал между пациенти с ревматологични заболявания и Касата
82946
Нов скандал между пациенти с ревматологични заболявания и Касата
  • Нов скандал между пациенти с ревматологични заболявания и Касата

Продължава скандалът между пациенти с ревматологични заболявания и Националната здравноосигурителна каса.

След като преди няколко месеца болните изразиха недоволството си срещу институцията от нови критерии, които според тях ще орежат лечението им, днес от организациите, представляващи тези пациенти, обвиниха касата в изпълнение на политическа поръчка. Според тях ревматоидно болните умишлено се оставят без лечение, тъй като бюджетът на здравната каса не е достатъчен, за да го покрива.

От институцията обаче отрекоха подобни твърдения и обясниха, че пациентите няма от какво да се притесняват, но трябва да изчакат, тъй като се търси вариант за решение на проблема.

Според пациентите с ревматологични заболявания здравната каса е орязала техното биологично лечение, което щади организма, защото парите, необходими за провеждането му, нараствали със всяка изминала година.

„Все повече стават пациентите, разходът става голям. Тази година е 60 млн. лева. Това стряска Здравната каса и от юни месец правят нови критерии. Тези нови критерий се работят и до ден днешен. Не питат нашите ревматолози кое трябва да се приложи - биологичното лечение, или биоподобното. Те казват защо да не приложим тези биоподобни. Как да го разберем ние пациентите? Това е политическа поръчка, няма какво да се лъжем”, коментира Роза Чеглайска, председател на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит.

От касата уточниха, че за започване на лечението на тези пациенти се изисква становище от експертна комисия, а такива комисии имало само в три болници в страната - в София, Пловдив и Варна. Тъй като това причинявало неудобство и на пациентите, и на лекарите, се наложило да се променят въпросните изисквания, информира Багряна Маркова от пресцентъра на институцията.

„Затова седнахме да преработим критериите така, че пациентите да получат адекватно проследяване. Единственият начин в момента това да се случи, е пациентите да бъдат диспансеризирани, за да имат поне няколко гарантирани прегледа през годината”, посочи Маркова.

Тук обаче възникват два проблема. Първо ревматологичните заболявания по наредба не са включени за диспансеризация.

„Оказа се, че има и друг проблем - самите специалисти не желаят да ни диспансеризират. Първо специалистите са малко второ, те не желаят да ни диспансеризират”, заяви още  Маркова.

Сега Здравната каса изчаква становище по въпроса от националните консултанти. След като те се изкажат, надзорният съвет трябва да реши как да продължи да се заплаща терапията на тези болни.