Монтана планира над 19 милиона  лева по европроекти за 2016 година
Монтана планира над 19 милиона лева по европроекти за 2016 година / Община Монтана

С 2 милиона лева е по-свита рамката на проекта за бюджет на община Монтана през следващата година. 32 милиона 705 хиляди лева са били планиране през 2015 година, а сега планът е 30 милиона и 630 хиляди лева. Разликата се явява в прогнозите от постъпления на имуществени данъци, както и в приходите от глоби и санкции. Възможностите за големи продажби на земя, сгради и терени в регулациите на населените места, ще бъдат по-ограничени в следващия период, коментира кметът Златко Живков на публичното обсъждане на проекта за бюджет.

Като видове разходи планът е 17 милиона 362 хиляди лева за държавните и 13 милиона 268 хиляди за местните дейности.
В таблиците за различните капиталови разходи са планирани 1 милион 831 хиляди лева за основни ремонти на пътища и сгради, за ново строителство и закупуване на дълготрайни материални активи - техника и съоръжения.
За изграждането на храма „Свети Дух" и терена между него и улица „Климент Охридски" са планирани 480 хиляди лева.

Монтана планира над 19 милиона  лева по европроекти за 2016 година
netinfo

В таблицата за разчет на средствата от Европейския съюз по различните програми са планирани 19 милиона и 514 хиляди лева за 13 проекта. Като най-много средства се очакват по проект „Подготовка на община Монтана за успешно развитие през следващия период" на Оперативна програма „Региони в растеж" - 8 милиона лева. По трансгранично сътрудничество България-Румъния ще се кандидатства с четири проекта за близо 9 милиона лева. Най-големият проект е свързан с корекцията на река Огоста след моста за болницата.

По трансгранично сътрудничество България-Сърбия са разработени 5 проекта на обща стойност 1 милион 690 хиляди лева. Останалите три проекта са по оперативните програми „Техническа помощ" и „Развитие на човешките ресурси", както и по Швейцарската програма за сътрудничество.