Над 20 000 са безработните в областта
Над 20 000 са безработните в областта / снимка: Дарик - Благоевград, Каролина Кузманова

20 076 безработни лица са регистрирани в бюрата по труда в Благоевградска област през месец октомври. Равнището на безработицата е 13%, което е с 1,2 пункта по-малко от октомври миналата година.

На работа са постъпили 977 безработни. От тях 705 души са започнали работа с посредничеството на бюрата по труда в областта. На заявените 922 свободни работни места на първичния трудов пазар, от които 516 са заявени работни места от работодатели от частния сектор, трудовите посредници са осигурили заетост на 545 души.

От тях най-много са заявените работни места от сектор преработваща промишленост - 237. Следват секторите хотелиерство и ресторантьорство, търговия, образователният сектор, сферата на недвижимите имоти и администрацията. На последно място се нареждат секторите на строителството, селско, горско и рибно стопанство и държавното управление.

Дирекция "Регионална служба по заетостта" - Благоевград продължава да реализира схемата "Младежка заетост" в рамките на ОП "Развитие на човешките ресурси", като договори са сключили 472 младежи.

Директорът на дирекция "Инспекция по труда" Петър Попадиин уточни, че в Благоевградска област са извършени общо 181 проверки на предприятия, фирми и дружества за месец октомври. Той заяви, че за периода са констатирани 606 нарушения, като 381 от тях са по Закона за безопасни условия на труд, а 225 са за нарушения на Кодекса на труда. Попадиин добави още, че са съставени 21 акта за установени нарушения, както и 591 предписания.