Още 20 000 лева получи от дарители Фонд „Математика на бъдещето”
Още 20 000 лева получи от дарители Фонд „Математика на бъдещето” / netinfo

С 20 хил.лв се е увеличила сумата по дарителската сметка на Фонд „Математика на бъдещето” . Това стана ясно по време на Втората годишна среща на Обществения съвет към Фонда, която се проведе днес в Русе. На нея присъстваха Наталия Кръстева – зам.-кмет на Община Русе и Председател на УС на Училищното настоятелство към МГ „Баба Тонка”,
Иван Иванов – управител на „Тива Ком” ООД и основател на Фонда, Ивелин Николов - управител на "Хермес Линд" ООД, Елена Минкова  - изп.директор на Фондация „Русе – град на свободния дух” и Митко Кунчев – директор на МГ „Баба Тонка”.

Г-н Кунчев представи пред участниците в срещата отчет за приходите и разходите на Фонд „Математика на бъдещето” през последната година. За този период, в дарителската сметка на Фонда са постъпили над 42 хил.лв. Направените разходи възлизат на малко над 20 хил.лв. Те са основно за финансиране и съфинансиране на участието на възпитаници на гимназията в престижни международни надпревари. Сред тях са:

  • Международния конкурс „Математика и проектиране” в Москва – 30.04 – 6.05.2015 г.;

  • Международното състезание по англ.език за Югоизточна Европа HIPPO в Италия – 9-12.05.2015 г.;

  • Третата олимпиада по експериментална физика ЕРО 3 в Македония  - 29.10-1.11.2015 г. и др.

Сред подпомогнатите от Фонда инициативи са и Семинарът на директорите на математическите и природо-математическите гимназии, провеждането на Курс по български език и литература за ученици след 7-ми клас, организирането на Лятна школа по роботика, Видеоконкурсът „Моите будители”  и др.

На втората годишна среща на Обществения съвет към Фонд „Математика на бъдещето” беше взето решение тези инициативи да продължат да бъдат финансирани, предвид техния успех. Беше одобрено и финансирането на Кръжок по химия в МГ „Баба Тонка”, както и на Школа по математическа лингвистика в училището.

По предложение на управителя на „Тива Ком” ООД Иван Иванов, на срещата днес беше взето решение за учредяване на годишна стипендия на Фонд „Математика на бъдещето” в размер на 500 лв. Предстои да бъдат разработени критерии за кандидатстването за нея.

Беше засвидетелствана и готовността на Фонда да продължи тясното си сътрудничество с Фондация „Русе – град на свободния дух”. От Фондацията също заявиха готовност за подкрепа на инициативи на Фонд „Математика на бъдещето” и на МГ „Баба Тонка”.