Кърджали с европейска награда за „Пазара на производителите” за предприемачество
Кърджали с европейска награда за „Пазара на производителите” за предприемачество / netinfo

Кметът на Кърджали инж.Хасан Азис  получи европейска награда за насърчаване на предприемачеството за проекта на общината „Пазар на производителите”.  Този проект е сред 8-те най-добри проекти за предприемачество в Европа. Церемонията по награждаването се проведе в Люксембур миналата седмица. Отличието на кърджалийския кмет връчи Томас Вобен, председател на Комитета на регионите. На церемонията присъстваха и  представители на  Министерство на икономиката, на Европейската комисия в София, на Българска стопанска камара. Кърджали е единствената община от България допусната за участие във втория тур на европейските награди.

Наградата на Кърджали е в трета категория – „Подобряване на бизнес средата”. В тази категория са наградени проекти от 8 държави – България, Хърватска, Финландия, Гърция, Малта, Словакия, Швеция и Англия. Наградите се дават  за новаторски политики на национално, регионално или местно ниво, които насърчават създаването и развитието на предприятия, опростяване на законодателните и административни процедури за бизнеса в полза на малките и средни предприятия.Кърджали е единствената община от България, която спечели националната награда и беше допусната за участие във втория кръг на европейските награди.

 

Инициативата за наградите за предприемачество  е на Европейската комисия. Подборът се осъществява на два етапа.Кандидатурите за европейски награди се разглеждат едва след като преминат първия кръг, който е на национално равнище.През юли т.г. беше награждаването на победителите в националния кръг в България. Проектът на Община Кърджали спечели надпреварата за иновации в предприемачеството като се конкурира с проекти от цялата страна. Във втория етап на конкурса за европейските награди, участваха159 проекта от 33 държави, които се състезаваха за призове в осем категории.