Предупреждават за обилни валежи в осем области в страната
Предупреждават за обилни валежи в осем области в страната / снимка: БГНЕС

Жълт код е обявен за 27 ноември в 8 области на Югозападна и Южна България заради интензивни валежи от дъжд.

Мярката е в сила за областите Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Кърджали и Хасково. Очаква се в тези райони да има значителни валежи, като сумарното количество за денонощието ще бъде около 20-30 л/кв.м. За останалата част от страната е обявен зелен код.

От юг на север ще започнат валежи, които до края на деня ще обхванат цялата страна. На места в южните райони валежите ще бъдат значителни по количество. В Северозападна България и Предбалкана ще превалява и сняг.

На места във високите котловинни полета на Западна България дъждът ще се примесва със сняг, привечер за кратко валежът ще е от сняг. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са между 2 и 7 градуса, а в югоизточните райони - до 8-10 градуса, съобщават от НИМХ-БАН.

Над планините ще е облачно и мъгливо. Ще вали дъжд, а над 1800-2000 м и в Западна Стара планина - сняг. Ще духа умерен югоизточен вятър, а по-високите части и силен южен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е 2 градуса, на 2000 м - около минус 1 градус.

Над Черноморието ще бъде облачно. От юг ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури на въздуха ще са от 8 до 12 градуса. Температурата на морската вода е 13-14 градуса, а вълнението на морето ще бъде около 3 бала.

В събота вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, в Дунавската равнина ще бъде умерен. Валежите ще отслабнат и от запад на изток постепенно ще спират. Ще започне и разкъсване на облачността. В по-голямата част от Западна България ще е студено, минималните температури на места ще са около и под 0 градуса, а дневните - едва 4-6 градуса, докато в крайните южни и в източните райони все още ще достигат 10-14 градуса.

В неделя ще духа умерен, в Северна България и временно до силен запад-северозападен вятър. Над източните райони ще преобладава облачно време, почти без валежи, а над западните - облачността ще продължи да се разкъсва и над много райони ще намалява. Минималните температури ще са между минус 2 и 3 градуса, а максималните - между 6 и 11 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред на Sinoptik.bg