Новият кмет на Добрич иска ревизия и одит на общината
Новият кмет на Добрич иска ревизия и одит на общината / Дарик Добрич

Новоизбраният кмет на Добрич Йордан Йорданов ще поиска ревизия и одит на общината.  Той обяви пред журналисти, че при встъпването му в длъжност не е имало официален приемо-предавателен протокол, който да покаже какво реално се наследява. Планира се проверката да обхване 8-годишен период, като първоначално ще се започне с последните 4 години.

Другата седмица ще бъдат изпратени писма до Агенцията за държавен финансов контрол и Сметната палата, в които ще бъдат посочени конкретните позициите, по които се иска проверка. Едновременно с това се водят разговори с външни фирми, които имат нужния сертификат, за да извършат такава ревизия и одит, допълни Йорданов. "Държавна финансова инспекция  и Сметната палата са ограничени откъм дейностите, които могат да изпълняват и ние искаме и външен обективен поглед върху това, какво се е случвало през последните години", обясни Йорданов, като допълни, че проверките ще бъдат по отделни сектори и няма да съвпадат. Ако Държавен финансов контрол проверява например договорите по обществени поръчки и по оперативните програми, външната фирма ще се насочи към финансови операции в други области, каза той.

Нещата, които до момента са ни направили впечатление са от бюджет`2015, каза още Йорданов. "Гласуван е общински дълг в рамките на около 18 милиона лева, като не става ясно каква е нуждата от приемането на такъв дълг", заяви кметът. Той допълни, че за периода от 2012 до 2017 година трябва да се платят лихви от порядъка на 3.5 млн. лева, но липсвало пояснение защо в следващите две години се налага да се плаща такъв размер лихва, от къде произлиза тя.

В момента се подготвя визията за бюджет`2016, която ще бъде представена на 30 ноември, по време на обявеното публичното обсъждане, каза новият кмет.

Йордан Йорданов обяви още, че ще възобнови работата на Тристранния съвет за социално сътрудничество и ще създаде Обществени съвети, в които ще бъдат привлечени граждани, експерти в различни области.

Готвят се промени в структурата на администрацията, които ще бъдат оповестени до края на другата седмица, каза още кметът. Предвижда се например в ресора "Икономическо развитие и европейски фондове“ да бъдат създадени отделни дирекции за  европейските проекти и за обществените поръчки.

Йордан Йорданов коментира и лошото почистване на Добрич през последните седмици. Няма да позволя градът ни да тъне в мизерия, само защото има смяна в местната власт, каза той като подчерта, че ако ситуацията не се промени ще прибегне до санкциите, заложени по договорите за почистване. Многократно съм разговарял с управителя на почистващата фирма Георги Иванов, получих неговото уверение, че градът ще бъде почистен, каза Йорданов.