От 2016 плащаме близо два пъти повече за възстановяване на здравноосигурителни права
От 2016 плащаме близо два пъти повече за възстановяване на здравноосигурителни права / Dariknews.bg-архив

От 1 януари 2016 година влиза в сила промяна в Закона за здравното осигуряване относно възстановяване на прекъснати здравноосигурителни права. След Нова година гражданите, които се осигуряват за своя сметка, за да възстановят прекъснатите си здравни права ще трябва да погасят дължимите суми за последните 5 години, а не както е сега за последните 3 години. За това ако не се издължат до края на годината, след 1 януари ще трябва да платят близо два пъти повече.

Например, когато човек е с прекъснати здравни права и реши да ги възстанови през м.ноември 2015 г., трябва да плати всички дължими вноски за периода от 01.10.2012 г. до 30.09.2015 г., ако същият човек пожелае да възстанови здравноосигурителните си права през м.февруари 2016 година, ще плати вноските за последните 60 месеца от 01.01.2011 г. до 31.12.2015 г.

Важно е да се знае, че когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, неплащането им не лишава хората от осигурителни права.

От НАП съобщават, че няма промяна в условията, при които се прекъсват здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват сами. До края на 2015 година това става, когато не са издължени повече от три месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца, а от началото на 2016 година - за период от 60 месеца. Периодът се брои от началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса.

Всеки може да направи справка за здравноосигурителния си статус и да провери за кои периоди липсват вноски, чрез сайта на НАП или на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор. С помощта на електронен калкулатор, може да се изчисли дължимата сума заедно с лихвите.

Гражданите могат да получат информация и в офисите на НАП.
От началото на годината над 12 хиляди клиенти са посетили офис Враца във връзка с получаване на информация и издаване на документи свързани със здравноосигурителния статус.