Прокурор Иван Даскалов: Работим успешно за ограничаването на притока на нелегални мигранти
Прокурор Иван Даскалов: Работим успешно за ограничаването на притока на нелегални мигранти / ThinkStock/Getty Images

“Прокуратурата успешно работи с "Гранична полиция", ДАНС и МВР по отношение на ограничаване на притока на нелегални мигранти у нас“. Това заяви апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов пред БТА.

По думите му големият проблем е генерирането на икономическата престъпност. Това на практика се получава след като криминалният контингент пренасочва ресурси към каналджийството. Като начало на това противодействат последните промени в закона, които инкриминират дейността на хората, подпомагащи чужди граждани не само да влизат нелегално в страната, но и да преминават незаконно през нея с цел облага.

“Този текст запълни празнина в нашето законодателство. Политиката на прокуратурата е насочена не само към налагане на големи и тежки наказания като лишаване от свобода, а и отнемане на средствата на извършване на престъплението, а именно автомобилите, с които се превозват мигрантите”, коментира още Иван Даскалов, като уточни че в Пловдив няма квартали и места, където се събират мигранти и създават напрежение.

Даскалов бе категоричен, че бързото правосъдие е гаранция за доверието на обществото и приносът на прокуратурата за утвърждаване на справедливостта.

Всеки ден в апелативната зона, която включва прокуратурите в Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Пазарджик, Хасково и Смолян, се образуват между 8 и 10 бързи и незабавни производства, обясни апелативният прокурор.

Според Даскалов, този вид правосъдие има превантивен ефект, както за извършителите, така и за обществото.