Рокада в мандатите на ОбС Пловдив
Рокада в мандатите на ОбС Пловдив / netinfo
Рокада в мандатите на ОбС Пловдив
82937
Рокада в мандатите на ОбС Пловдив
  • Рокада в мандатите на ОбС Пловдив

Възможно е ново преразпределение на мандатите в новия общински съвет на Пловдив след решение на Административния съд, поставено късно снощи.

Партия „Кауза Пловдив" трябва да има четвърти общински съветник в новия местен парламент. Това става ясно от решението на Административния съд в Пловдив, който обяви за недействителен избора за последния разпределен мандат на общинските съветници, съгласно резултатите от първия тур на местните избори. Общинската избирателна комисия се задължава да постанови ново решение, съобразно разпоредбите на Изборния кодекс и мотивите на настоящо­то съдебно решение.

Повторно ще броят бюлетини от 5 секции в „Централен“

По информация на Дарик с мандат по-малко ще остане групата на Патриотичния фронт и ВМРО. Според първоначалното разпределение коалицията на Славчо Атанасов има 9 общински съветници. "Категорично ще обжалваме решението на Административния съд", потвърдиха за Дарик от щаба на ВМРО.

До преразпределението на мандатите в новия общински съвет на Пловдив, за което имаше съмнение още в деня, в който бяха обявени, се стигна след подадената жалба от председателя на коалиция "Кауза Пловдив" - Георги Титюков. В нея се настояваше за частична отмяна на изборните резултати и преизчисление на мандатите.

Патриотите искат касиране на изборите в Пловдив

Общинската избирателна комисия също ще обжалва решението на съда, потвърди пред Дарик председателят й Деница Чингарова. Тя каза, че трябва да се направи ново изчисление за преразпределение на мандатите, но последното решение ще е на Върховния административен съд.

Дали съветниците на Славчо Атанасов ще останат с един по-малко, ще стане ясно окончателно най-вероятно след около 6 месеца.

В резултат на неправилно отчетения брой недействителни бюлетини, "Кауза Пловдив" получи 3 мандата в местния парламент. По време на делата и повторното преброяване на недействителните бюлетини от конкретно посочени секционни избирателни комисии, се установи, че коалицията има право на четвърти мандат, за който, според тях, не са достигали 102 гласа. Оказа се, че общият брой на отчетените като недействителни бюлетини, които всъщност са действителни, с отбелязан в тях вот за „Кауза Пловдив", е точно 124.

„Това е едно справедливо решение. Радвам се, че ние доказахме своята правота и ще увеличим броя на общинските съветници на „Кауза Пловдив" на четири", коментира Георги Титюков.