Съветниците в Кюстендил ще гласуват за заплати от по 1 ст.
Съветниците в Кюстендил ще гласуват за заплати от по 1 ст. / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Докладната за заплати от по 1 ст. за председателя на Общински съвет- Кюстендил и общинските съветници влиза в дневния ред на предстоящото заседание на съвета на 3- ти декември. Вносител е групата съветници на Коалиция "Кюстендил". Идеята бе обявена от кметът Петър Паунов, след изборите.
"Целим подсигуряването на ресурс за подпомагане на граждани в затруднено положение, на културни и образователни институции. Получават се по 12- 13 000 лв. на месец, които ще се разпределят от общинските съветници, като ще направим комисия с участието на представители на всички партии и коалиции", каза председателят на ОС Иван Андонов.
На предстоящата сесия, съветниците ще гласуват и трудовите възнаграждения за кметовете на кметства. По закон, за населени места до 500 жители, кметът може да взима минимум 380 лв. и максимум 1 300 лв., а за села от 501 до 2 500 жители- минималната заплата е 390 лв., а максималната 1 400 лв.
Председателят на ОС препрати към общинска администрация въпроса ни за това какви заплати ще взимат селските кметове в кюстендилско.
Министерство на финансите очаква и списък с определените кметски наместничества до 5- ти декември, като за община Кюстендил те са 19.
Предстои да се обсъди и актуализацията на Бюджет 2015, защото община Кюстендил е получила от НАП, възстановена сума от около 320 000 лв.
Иван Андонов очаква да има още една сесия на ОС през декември, за да се спазят сроковете за кандидатстване по програмите за ТГС с Мекедония и Сърбия.