Проф. Стивън Хокинг, един от световно известните учени, предупреди, че усилията по създаване на мислещи машини представляват заплаха за нашето съществуване. Той смята, че разработването на истински изкуствен интелект може да доведе до края на човешката раса.

Проф. Хокинг казва още, че примитивните форми на изкуствен интелект, разработени до момента, вече са доказали колко са полезни, но той се страхува от последствията от създаването на нещо, което може да се съпостави или дори да надмине човека.

Хокинг: Дойде време да търсим форми на живот извън пределите на Земята

Напълно възможно е изкуственият интелект да сложи край на света. Това коментира в „Часът на Милен Цветков" собственикът на училище по роботика Кирил Митов.

Според него въпросите за бъдещето са много. Той добави, че хората няма да успеят да ограничат машините.

Бил Гейтс: Изкуственият интелект е заплаха за човечеството

Психоложката Веска Ненчева заяви, че роботите трябва да служат на човечеството, но съвсем скоро може електрониката да се откаже от човека и да заработи самостоятелно. Тя допусна, че е възможно и извънземни да съсипят Земята.

Журналистът и писателят Любомир Старидолски заяви, че реално хората са извънземните, които унищожават планетата. Според него е напълно възможно да има извънземни, които да поискат да ни заличат.