Оздравителната програма за Община Видин с подкрепа от общинските съветници
Оздравителната програма за Община Видин с подкрепа от общинските съветници / Община Видин

Кметът на Община Видин Огнян Ценков благодари на всички общински съветници след първото заседание на местния парламент за този мандат, че са подкрепили усилията му и са демонстрирали намерението да се търсят общи решения, за да се намери изход от тежката финансова ситуация в полза на гражданите. Всички 10 точки в дневния ред по предложения на видинския кмет, бяха гласувани и приети. Той заяви пред медиите, че във връзка с искането за краткосрочния дълг от държавния бюджет в размер на 2 милиона лева, е бил подкрепен над очакванията му. Ценков увери, че и неговото поведение ще бъде в посока търсене на спешни решения за проблемите, срещу които се изправя управлението.

Безлихвеният заем от държавата е част от финансово-оздравителната програма за целия мандат. „Заемът ще бъде използван за погасяване на просрочени задължения към фирми, които са извършвали услуги, определени дейности и са в правото си да ни налагат запори. Именно запорите генерират допълнителни загуби за общината. За мандата 2011-2015 г. са наложени запори на стойност около 14 милиона лв. и процентът на тези допълнителни разходи е от 30 до 50, или това са около 5 милиона и 600 хиляди лв.

Оздравителната програма за Община Видин с подкрепа от общинските съветници
netinfo

Това ще бъде и основният приход, който ние ще реализираме, съкращавайки този разход" - обясни кметът на общината. До края на следващата финансова година дължимата сума от безлихвения заем трябва да бъде възстановена. С парите от държавата ще бъдат разплатени задълженията към 10 фирми, на които общината дължи най-много. С тях ще бъде подписано споразумение да не налагат запори в период от една година. Общината ще работи и за погасяване на задълженията към по-малките юридически лица.

Такива мерки също са заложени във финансово-оздравителната програма. Ценков каза,че те са свързани и с изготвянето на един реалистичен бюджет за 2016 г., като отправи покана към всички граждани да присъстват на публичното обсъждане на проекта, което ще се състои на 30 ноември, от 15.00 ч., в залата на Общинския съвет. Други мерки са предприемането на конкретни стъпки за повишаване на събираемостта от длъжници на общината и реализиране на програма за привличане на инвестиции. Това е начинът да се излезе постепенно от тежката финансова криза, заяви Огнян Ценков.

Видинският кмет коментира пред медиите и други актуални теми. По отношение развитието на проекта „Зелена и достъпна среда в гр. Видин" той каза, че е подписан акт 11 и вече са подготвени всички процедули, включително и констатираните от общината недостатъци. Договорено е с Изпълнителя те да се отстранят, като целта е проектът да се приключи в определения срок до 20.12.2015 г.

За сметосъбирането и сметоизвозването също има решение. Проведена е обществена поръчка с две позиции - наемане на техника и на съдове за целта. След извършена проверка са дадени указания на Изпълнителя до 10 декември да бъдат изпълнени всички изисквания според обществената поръчка. За това, че фирмата не е била изрядна, ще си понесе санкциите съгласно договора.

Огнян Ценков отговори и на въпрос за ефективността на Синята зона във Видин, като каза, че след анализ за трите години, през които е въведена, тя не носи приходи на общината. От 1 декември ще започне ревизия на общинското предприятие „Пазари и паркинги", за да се изясни ситуацията.

Оздравителната програма за Община Видин с подкрепа от общинските съветници
netinfo