Един недоволен се яви на заключителното събитие по проекта за ремонта на центъра
Един недоволен се яви на заключителното събитие по проекта за ремонта на центъра / Радка Минчева

Един недоволен взе думата на заключителната пресконференция по проекта „Създаване на зелена и достъпна градска среда в централната градска част на Разград“. Проектът приключва официално на 18 декември, за утре е насрочена Държавната приемателна комисия, която по закон издава разрешителното за ползване на обекта.

На финалната пресконференция присъства и кметът д-р Валентин Василев заедно със заместниците си Галина Георгиева и Ердинч Хасанов и председателя на Общинския съвет Надежда Радославова. Василев пръв взе думата, като подчерта, че проектът и изпълнението му са наследени от предходен мандат и се надява на безпроблемно завършване. Той отбеляза, че предстои разплащане с фирмите изпълнители и допълнителни разговори с тях, като изрази надежда, че няма да се налагат допълнителни ремонти. Ще изисквам нещата да бъдат изпълнени добре, каза д-р Василев в заключение.

Един недоволен се яви на заключителното събитие по проекта за ремонта на центъра
netinfo

Дейностите по проекта и резултатите от тях представи неговият ръководител Ивайло Ганев. Строително-монтажните работи са реализирани на обща площ 58 000 кв.м.; реконструирани и изградени са над 2600 м. велоалеи; инсталирано е енергоспестяващо осветление; изградени са рампи за лица с увреждания над 1100 кв.м; изпълнени са пешеходни настилки над 36 000 кв.м.; рехабилитирани са над 19 000 кв.м. улични настилки; реконструирани са 5 фонтана; изградени са водна завеса и водно огледало; реконструирани са 4 чешми, от които едната двулицева с архитектурни елементи; обособени са места за отдих и социални контакти в пешеходната зона и междублоковото пространство с монтирано парково обзавеждане; подобрени и изградени са 13 000 кв.м зелени площи; изградена е рампа за лица с увреждания и достъпен подход за детски колички от площад „Момина чешма“ към ул. „Жеравна“; изградено бе кръгово кръстовище.

Създаде се устойчив, динамичен и удобен градски център – заяви Ганев.

Един недоволен се яви на заключителното събитие по проекта за ремонта на центъра
netinfo

В тази теза го подкрепи главният архитект на Разград Петър Сергев. „Твърде горд съм с това, което се случи“ – започна той. Вече центърът се осмисля като обединен, а не просто като една затворена за автомобилно движение улица – коментира той. Освен обвинения към медиите, които обобщи без да конкретизира за кои точно се отнася, че публикуват негативни коментари за проекта, Сергев изрази и огорчението си от отношението на разградчани към вече изграденото. Вандалските актове са факт – опит да се открадне ефектното осветление на фонтаните, разглобяване на пейките, счупване на крана на чешмата с герба – даде примери и Ивайло Ганев. Той обаче уточни, че като част от проекта вече е свързано с полицията видеонаблюдението в централната част на града и извършителите на подобни хулигански прояви бързо ще получават възмездие.

Един недоволен се яви на заключителното събитие по проекта за ремонта на центъра
netinfo

Позитивното си отношение към новия вид на града изрази и архитект Илко Илиев, който е родом от Разград, но живее в столицата и доскоро е бил експерт в МРРБ. „Радва ме новата визия на Разград“ – заяви той.

Един недоволен се яви на заключителното събитие по проекта за ремонта на центъра
netinfo

След него се появи единственият негативен коментар на резултатите от проекта. Критиката на председателя на Съюза на инвалидите в Разград Иванка Петкова бе по отношение на рамката от площад „Момина чешма“ към ул. „Жеравна“. Заради множеството кръстосвания времето, за което се стига от началната до крайната точка на рампата, е 5 часа – установили от опит двама разградчани с инвалидни колички. Да се направи така, че тя да е удобна за хората с увреждания – призова Петкова.

Има участъци, в които има разминавания и те ще бъдат отстранени – обеща Ганев. Архитект Илин Солаков, който е проектант на площада и на подхода към „Орел“ обясни, че всичко е съобразено с нормативната уредба и няма друг начин да бъде преодоляна огромната денивелация освен кръстосванията.

Други отзиви за резултатите от проекта нямаше.

Проектът „Създаване на зелена и достъпна градска среда в централната част на Разград“ е на обща стойност 5 259 314,95 лв., по Оперативна програма“ Регионално развитие“ отпуснатите средства са 4 164 622,46 лв., съфинансирането от националния бюджет е 489 955,59 лв., а от бюджета на община Разград – 244 977,79 лв. Строително-монтажните работи по него извърши консорциум „Разградски строител”, в който влизат фирмите „Строймонтаж”, „САВ”, „Валли 10” и „Антора”.

Един недоволен се яви на заключителното събитие по проекта за ремонта на центъра
netinfo