Вулканичният остров Нишиношима е нараснал 12 пъти за 2 години
Вулканичният остров Нишиношима е нараснал 12 пъти за 2 години / БГНЕС

Вулканичният остров Нишиношима е нараснал 12 пъти за две години, като вече е с размери 1,90 на 1,95 км и 100 м височина, съобщи в. "Дейли мейл".

Изригванията на вулкана продължават и повърхността на сушата се увеличава. Според специалистите процесът няма да спре скоро. При неотдавнашно прелитане над острова димът над кратера е бил 1200 м, като вулканът е изхвърлял скали няколко пъти в минута.

Установиха изтичане на лава на образувалия се при вулканична дейност остров

За учените този остров е рядка възможност да наблюдават как се заселва гола земя. Те очакват по вулканичните скали да се появят растения, а след това и животни. Растенията ще бъдат донесени от океана, след като се успокои вулканичната дейност. След това спиращите за почивка птици може да решат да се заселят там.

Изригнал вулкан образува малък остров в Япония

През 2013 г. вулканичното изригване в Тихия океан създаде малък остров край японския бряг, близо до остров Нишиношима. Той продължи да нараства, докато двата острова се сляха. Първоначално специалистите не мислеха, че островът ще е траен, защото обикновено морето поглъща такъв тип вулканични образувания.

Източник: БТА