Обявиха повторна поръчка за парашути за самолетите МиГ-29
Обявиха повторна поръчка за парашути за самолетите МиГ-29 / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министерство на отбраната обяви повторна обществена поръчка за доставка на спирачни парашутни системи ПТК -29СК или еквивалент за самолети МиГ-29.

Прогнозната стойност на покупките за следващите четири години на действието на рамковото споразумение, което би трябвало да се сключи, възлиза на 590 000 лв., без ДДС. Срещу тази сума военната авиация трябва да получи общо 85 парашутни системи.

По-рано тази година МО обяви обществена поръчка за доставка на спирачни парашутни системи за самолетите МиГ-29 и СУ-25, която бе на обща стойност 750 000 лв. Заради допуснати грешки поръчката в частта й за парашутите за МиГ-29 бе прекратена.

Военните планират доставката на 15 парашутни системи за МиГ-29 през 2016 г. 20 за 2017 г. и по 25 за 2018 и 2019 години. Увеличаването на броя се дължи на очакванията за увеличаване на летателните часове на самолетите, ако МИГ-те, които са на въоръжение в авиацията ни бъдат все пак ремонтирани.

По-рано днес Народното събрание отложи за петък разглеждането на ратификацията на споразумението между Полша и България за ремонта на самолетите МиГ-29. Руският завод производител вече обяви, че Полша не може да ремонтира самолетите, които ползва българската авиация.

Източник: БГНЕС