С оздравителен план търсят решение на финансовите проблеми на търновския театър
С оздравителен план търсят решение на финансовите проблеми на търновския театър / снимка: DarikNews.bg

Оздравителен план за излизане от тежкото финансово състояние на театъра, търси временно изпълняващият длъжността директор. Васил Вълчев ръководеше културната институция в периода 2010- 2013 год., след което беше сменен на поста от Христофор Йонов. Днес пред него стои предизвикателството да стопи дълговете на театъра.

“Ще търсим решението в репертоарен план. Финансовото състояние на театъра не позволява да започнем с нови постановки, затова ще възстановим спектакли, които са доказали, че се радват на голям успех и имат добър сценичен живот”, обясни Вълчев.

Драматичният отдел отново ще играе постановките “Госпожа Министершата”, “Декамерон”, “Свекърва” и “Милионерът”. Ще бъдат възстановени и детските заглавия “Хензел и Гретел” и “Тримата братя и златната ябълка”, като се очаква през декември да бъде поставен и нов спектакъл за малчугани- “Карлсон и Дребосъчето”. Музикалният състав ще разчита на “Царицата на чардаша”, “Бал в савоя”, “Веселата вдовица”, “Българи от старо време”, “Графиня Марица”, “Службогонци”. Очаква се след време да бъде възстановена и оперетата “Страната на усмивките”. До края на годината във Велико Търново ще бъдат представени два концерта, като за тях ще бъдат организирани и турнета.

Идеята е да бъдат възстановен и пакетният принцип на продажби на билети, като за тази цел ще бъде увеличена спектакловата дейност. “Трябва да започнат работа най- малко двама диригенти. Това е свързано с намеренията да увеличим броя на постановките, тъй като финансовия минус, който заварих, няма да бъде опростен от Министерството на културата, а ще трябва да се възстанови”, обясни Васил Вълчев.

Той посочи, че в периода 2010-2013 год. финансовото състояние на театъра е било стабилно. “След мен Христофор Йонов завари плюс от близо 54 хиляди лева, а моментното състояние на театъра е дългове в размер на 470 хиляди лева към 30 октомври”, поясни временният директор. Като една от причините за положението той посочи, че в средата на годината Министерството на културата приложи експериментална методика за финансиране, която се е отразила негативно на голяма част от театрите в страната.

“Винаги съм казвал, че съм част от състава тук. За мен ръководството не е било самоцел, а кауза. Сега заварвам влошена атмосфера в художествените звена. Имало е управленски предпоставки за това. Този проблем не може да бъде решен за ден- два, необходимо е време. Стачката на артистите не беше без основание, те съвсем нормално реагираха на слабите показатели”, коментира Васил Вълчев. По негови думи театърът е изправен и пред кадрова криза и подчерта, че един от приоритетите му е репертоарният баланс между драматичния и музикалния отдел.

Васил Вълчев информира, че Община Велико Търново вече е изплатила годишната субсидия на театъра. “Нашите отношения с кметската администрация винаги са били коректни”, подчерта той.