Бащи, които живеят с майки на семейни начала, ще декларират доходите си от 2016 г.
Бащи, които живеят с майки на семейни начала, ще декларират доходите си от 2016 г. / снимка:ГЕРБ

Бащите, които живеят с майките на семейни начала, ще трябва да декларират доходите си от 2016 година, заяви днес народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова. Зам. – председателят на комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание счита, че от гледна точка на справедливостта това е трябвало да стане отдавна. Целта е да се изравнят условията при отпускане на помощите независимо от вида на съжителството. От 2016 година семействата, които получават месечни помощи за деца, ще трябва да подадат нови заявления-декларации след 1 януари 2016 г., ако тези помощи са отпуснати преди 28 юли тази година. На тази дата станаха факт промените в Закона за семейните помощи за деца, според които детските надбавки представляват обща сума взависимост от броя на децата, а не за всяко дете поотделно, коментира депутатът. Няма да се изисква подаването на ново заявление за семействата, които са започнали да получават детски след влизане в сила на законовата промяна. Майките, които нямат сключен брак с бащата на детето, вече ще трябва да декларират, че не живеят с него на семейни начала. Ако това не стане, при определянето на правото за получаването на детски ще се вземат и доходите на бащата.

За едно дете семействата ще получават вече 37 лв., 85 лв. за две, а 130 лв. – за три деца.През 2016 година майките ще получават по 340 лв. месечно обезщетение за гледане на дете през втората година. Това са възможностите на бюджета за 2016 г., категорична бе г-жа Ангелова. Не сме силно убедени, че стимулирането на майките трябва да става чрез увеличение на сумата, а не чрез промяна на модела за това, счита народният представител. Увеличаването на средствата не винаги е добър начин за стимулиране на майчинството, а е необходимо да се потърсят други варианти за подпомагане на майките. За мен трябва да се стимулира завръщането на работа и създаване на добри условия за кариерното им развитие.

Непълнолетните майки ще получават детски добавки в натура, а не в пари. Този вид приходи на техните родители ще бъдат спирани. В натура ще получават детски надбавки и родители, които не се грижат за децата си, обобщи Светлана Ангелова промените в Закона за семейните помощи за деца, подготвени от Министерството на труда и социалната политика. Идеята е да се ограничи броят на непълнолетните майки, които раждат деца заради помощите. Ще бъде ограничена възможността непълнолетни майки да раждат деца, нещо, което се случва поради традициите и липса на образование на някои части от населението.

 

Нашите деца се нуждаят от отговорни родители и те трябва да бъдат пример и за останалата част на обществото във всяко отношение, заяви Светлана Ангелова.