Акад. Георги Марков:Поуката е, че конфликт на Балканите може да доведе до световен пожар
Акад. Георги Марков:Поуката е, че конфликт на Балканите може да доведе до световен пожар / dariknews.archive

„Първата световна война е най-големият и кръвопролитен сблъсък на човечеството, който тогава надхвърля всякакви очаквания. Парадоксалното е, че тогава никой не е очаквал тази война да продължи толкова дълго и да бъде толкова изтощителна. Поуката от тази война, поне от началото й, е че от един конфликт на Балканите може да се разгори и световен пожар. Това е поуката и за днес".

Това каза академик Георги Марков от БАН, който бе основен лектор на Научната конференция на тема „100 години от Първата световна война - участие и последици", която се проведе в Панорама "Плевенска епопея-1877 г." на 25 ноември.

„Първата световна война остави следи през целия 20 век, та дори и днес, защото от последиците на Първата световна война се родиха причините за Втората световна война, а от нейните последици - Студената война, а от Студената война се роди днешният свят", припомни академик Марков и представи историческите факти, предшествали кръвопролитния конфликт.

„На днешния ден, заедно с РИМ - Плевен, имаме честта да сме съорганизатори на тази проява. Искам да кажа, че след 17-18 години пунически сражения между двата културни института, най-после ние сме заедно, и заедно ще отстояваме всичко онова, което ни обединява като музейни работници и като патриоти, в интерес на богатото културно - историческо наследство на Плевенския край", заяви доц. Милко Аспарухов. Като директор на Военноисторически музеи, той беше домакин на събитието, в което участие взе и проф. д-р Мария Средкова - регионален координатор на Национална академична мрежа - Плевен.

Акад Георги МарковПоуката е че конфликт на Балканите може да доведе до световен пожар
netinfo

Доц. Милко Аспарухов отбеляза, че "всички плевналии сме длъжници на нашите деди, загинали по полята на една от най-кървавите касапници на човешката цивилизация - Първата световна война. В полетата край Плевен има 166 мемориала, свързани с нашето Освобождение. А мемориалите, посветени на нашите деди, са твърде малко", каза още той. Той сподели, че негов дядо също е участник в Балканските войни и в Първата световна война, и се е сражавал в Девета пехотна плевенска дивизия.

Срещата се организира от Българската академия на науките, Медицинския университет в Плевен чрез Регионалния академичен център и Община Плевен, съвместно с Военноисторически музей - Плевен, Регионален исторически музей и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Акад Георги МарковПоуката е че конфликт на Балканите може да доведе до световен пожар
netinfo

По време на конференцията полк. Димитър Зафиров от Централното ръководство на Съюза на офицерите от запаса и резерва изнесе доклад за стратегическите планове и развитие на военното действие от българската войска през 1915 година.

В рамките на форума е представена и изложба на тема „Участие на 9-а пехотна плевенска дивизия в Първата световна война", дело на историка Красимир Петров - уредник в Регионалния исторически музей на Плевен.