Детска градина „Слънце“ отваря врати за дните на пасивните сгради
Детска градина „Слънце“ отваря врати за дните на пасивните сгради / Община Габрово

Габрово ще участва в отбелязването на Международните дни на пасивните сгради с най-новата си детска градина „Слънце“. Единствената пасивна сграда в страната, получила сертификат от института в Дармщат, Германия, ще отвори врати за посетители в събота, 28 ноември 2015 г., от 11:30 до 12:30 часа. В представянето ще се включат проектантите на градината, представители на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ и общински експерти.

Инициативата „Международни дни на пасивните сгради“ се провежда ежегодно през месец ноември. Вратите на няколкостотин обекта по целия свят се отварят за посещения и всеки, желаещ да оцени предимствата на стандарта, може да почерпи опит от първо лице. В България тази година са планирани събития в София и в Габрово.

Пасивните сгради са утвърдени като международно признат метод за енергийно ефективна архитектура, който предлага решения за устойчиво използване на природните ресурси. Разходите на енергия за отопление и охлаждане са най-малко 80% по-ниски от тези в традиционните сгради. Качественият проект и точното изпълнение, заедно с висококачествените прозорци, високото равнище на изолацията и вентилацията с рекуперация на топлината са ключовите елементи, които отличават строителството на пасивната сграда.

Годишно потребление на енергия за отопление и охлаждане на пасивните сгради не надвишава 15 kWh/m2. Освен преките икономически ползи, това допринася и за намаляване на емисиите на парникови газове. Оптималното използване на слънчевото греене през зимата и подходящата слънцезащита през лятото осигуряват висок комфорт на обитаване, непостижим при традиционното строителство. Използването на енергия от ВЕИ допълнително намалява разходите за енергия.

В помещенията на ЦДГ „Слънце“ има подово лъчисто отопление, оразмерено при температурен режим 32-37С. Основният топлоизточник е термопомпен агрегат „въздух-вода”. Като допълваща и резервна мощност при много ниски зимни температури се включва абонатна станция на централното отопление. Поставен е комбиниран бойлер за подгряване към слънчева инсталация със селективни колектори. Всички външни и вътрешни стени са от решетъчна тухла 25 см и топлоизолация от външната страна 20 см EPS. Покривът е топлоизолиран с 30 см стъклена вата, а подът – с 18 см XPS под подовата стоманобетонова плоча и 2 см над плочата за екраниране на подовото отопление.

ЦДГ „Слънце“ е сред номинираните в тазгодишното издание на конкурса „Сграда на годината“ и се състезава в категорията „Сгради – образователна инфраструктура“.