Военният министър: Няма опасност за националната сигурност на България
Военният министър: Няма опасност за националната сигурност на България / снимка: БГНЕС, архив
Военният министър: Няма опасност за националната сигурност на България
82924
Военният министър: Няма опасност за националната сигурност на България
  • Военният министър: Няма опасност за националната сигурност на България

Парламентът прие програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020 и за определяне числеността на въоръжените сили.

Днес се очакваше да бъде гледана и ратификацията за ремонт на МИГ-овете в Полша, но по желание на министърът на отбраната Николай Ненчев това ще бъде първа точка в петък. В кулоарите на парламента той обясни, че тогава ще предложи на депутатите да се създаде анкетна комисия, която да разследва всички сключвани в министерството договори.

„Наблюдаваме с тревога всичко, което се случи вчера. Следим този процес. Ще се произнесем след окончателната проверка на комисията и когато излязат резултатите. Към момента няма нито пряка, нито косвена заплаха за националната сигурност на България”, категорично заяви министър Николай Ненчев след като вчера Турция свали руски бомбардировач.

„България трябва да бъде особено умерена, както и до момента, има балансирана позиция. Обръщаме се към европейските институции и към нашите партньори от НАТО да проявят също необходимата мъдрост и да намерим изход и решение от този тежък казус чрез разговори и диалог. Вярвам в мъдростта на политическите лидери”, коментира още той.

По въпроса за ратификацията за ремонт на МИГ-овете в Полша министърът на отбраната Николай Ненчев каза:

„Този въпрос предизвика изключително остри дебати. Най-добре е да се направи една анкетна комисия, която да провери всичко, което е свързано с този казус. Включително да провери и договорите, които са били в миналото, да провери протоколите и разговорите, които са водени в тази посока. Аз говоря само истината и съм на страната на държавата, т.е. защитавам националния интерес”.