Шуменските доброволни формирования в първите редици на страната
Шуменските доброволни формирования в първите редици на страната / netinfo

Доброволните формирования в област Шумен заемат завидно място в страната, нареждайки се в първите редици. Тук е направено много в сравнение с други области. Това каза председателят на Асоциацията на доброволците в България Иван Видоловски по време на семинар на тема "Изпълнение на Програмата за поетапно изграждане на самостоятелно действащи доброволни формирования", който се проведе днес в Шумен.

Той изрази желанието си да съдейства за удовлетворяване нуждите на доброволните формирования в Шуменско и подчерта, че за целта е необходимо първо те да преценят от какво точно се нуждаят. Изказването му дойде след ясно изразената необходимост на част от общините в област Шумен, сред които Каспичан, Върбица и Никола Козлево, от техника и оборудване. По време на семинара стана ясно още, че има възможност такава техника да бъде предоставена от други области, където е налична. По думите му единственото условие това да се случи е да има вече създадено и регистрирано доброволно формирование и едва след това да се търси необходимата техника.

Началникът на сектор „Доброволни формирования" в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР Костадин Чифлигаров пък обясни, че най-положителното, което ще се случва от следваща година, е това, че общините с регистрирани до края на месец август доброволни формирования ще получават директно средствата.

Внимание беше обърнато и на младите доброволци, които биха могли да бъдат обучавани поетапно по западен модел и с времето да станат добре подготвени професионалисти.

Взето беше и решение да бъде проведено практическо занятие по оповестяване, събиране и участие на доброволните формирования от Шумен, Нови пазар и Каспичан при възникване на бедствие, съгласно Областния план за защита при бедствия, като за дата беше предложен 22 декември.

По официални данни в област Шумен има 10 доброволни формирования със 130 участници, което е 76 % покритие на общините, при 80 % за страната. По неофициална информация доброволците са дори повече и надминават 80 %.