Вероника Николова е избрана за съдия-докладчик по делото КТБ
Вероника Николова е избрана за съдия-докладчик по делото КТБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Съдия Вероника Николова от Върховния касационен съд беше разпределена днес като докладчик по делото за несъстоятелността на „Корпоративна търговска банка” (КТБ). Разпределянето се извърши публично пред журналисти.

ВКС ще заседава по жалби от КТБ, представлявана от изпълнителните директори и от „Бромак” ЕООД и от „Бългериан Акуизшън Къмпани II С.а.р.Л” - Люксембург, срещу частите на решението на Софийския апелативен съд (САС) от 3 юли, с които въззивните им жалби са оставени без разглеждане като недопустими.

В частните жалби се съдържат искания за отправяне на преюдициални запитвания дали е легитимиран длъжникът, чрез органите му и акционерите, да обжалва първоинстанционния акт, възможно ли е съдът по банковата несъстоятелност да извърши косвен инцидентен съдебен контрол на валидността и законосъобразността на административния акт на БНБ за отнемането на лиценза за извършване на банкова дейност, ако липсва административен ред за обжалването му и разполагат ли органите на длъжника и акционерът - процесуален субституент „с право на ефективна съдебна защита”.

Във ВКС са били подадени и касационни жалби от КТБ АД и от „Бългериан Акуизшън Къмпани II С.а.р.Л” - Люксембург, срещу тази част от решението на САС, с която съдът се е произнесъл по същество за неплатежоспособността на КТБ.

С решението си от 22 април Софийският градски съд обявява неплатежоспособността на КТБ с начална дата 6 ноември 2014 г.