Над 65 000 румънци посетиха Двореца в Балчик
Над 65 000 румънци посетиха Двореца в Балчик / Дарик Добрич,архив

201 394 туристи са посетили "Двореца" в Балчик от началото на годината до края на октомври, съобщи директорът на културния институт Жени Михайлова.
За първи път от доста години насам най-много от туристите в архитектурно - парковия комплекс са били румънците - над 65000. На второ място се нареждат българските туристи - над 56000. Следват  посетителите от Русия, Полша и Германия. Отчита се висок ръст и на групите от Иран и Израел, посочи Михайлова.

Тя призна, че като цяло се наблюдава спад на туристите в "Двореца", което се дължи на геополитическата обстановка. Руснаците например са намалели с около 30%.
Загубите се компенсират до известна степен от сериозния ръст на специалните събития, организирани в комплекса. Проведени са 59 сватбени ритуала – венчавки и граждански бракосъчетания и 18 кръщенета. Осъществени са около 20 корпоративни събития – конгреси, форуми, срещи, симпозиуми. 47 са културните прояви - пленери  изложби, концерти, фестивали и други.

През зимните месеци се стремим да насочим вниманието на туристите към допълнителните услуги, които предлагаме, коментира Жени Михайлова. За предстоящия студентски празник например са подготвени пакетни оферти.  Студентите могат да празнуват 8 декември срещу 48 лева, като в цената влиза нощувка, богата официална вечеря и безплатна беседа в целия комплекс. Пакетната цена за три дни е 90 лева.

Тази седмица в "Двореца" ще гостува Кукленият театър на Добрич с постановката "Феята Кандилка". Предстои и традиционнният коледен концерт смесен хор "Черноморски звуци".
Вече е готов е и културният календар за идната година, като голяма част от предвидените в него събития ще влязат и в националния културен календар. Това е оценка за нашата работа и носи удовлетворение, посочи Михайлова.