Безработицата расте заради края на туристическия сезон
Безработицата расте заради края на туристическия сезон / Дарик Добрич

Безработицата в Добричка област е 10.2% през октомври 2015 г., съобщи началникът на Бюрото по труда Васил Сивков. Има ръст от 1.2% спрямо месец септември, което е нормално заради освобождаването на сезонните работници и изтичането на срочни договори по програми и мерки за заетост.

Броят на регистрираните на борсата е 8 168 души. Те са намалели с 1 574 спрямо същия месец на м.г. В областния град безработицата 6.3% като скокът спрямо предния месец е с 1.5%. Сивков отбеляза, че има регистрирали се бивши кметове и служители от администрации след Местни избори‘2015.

Търсят си работа в Добричко и 27 чужденци, за които ще става по-трудно, защото те се реализират предимно в сезонната заетост, каза Сивков. Сред тях има 19 руснаци, 4-ма украинци и по един гражданин на Турция, Армения, Сирия и Сърбия. Всички са със статут на постоянно пребиваващи в България. Имат шанс да преподават чужд език, като трима руснаци имат педагогическа правоспособност.

На първичния трудов пазар реализация са намерили през октомври 472 души, а на работа в реалната икономика са постъпили 325. 32-ма са наети по ОП „Развитие на човешките ресурси". Има заявени 328 работни места, от които 75% от работодатели от частния сектор.

В Добрич в момента се търсят 13 лекари, две медицински сестри, психолог, логопед, двама инженер конструктори, двама работници във ферма за аквакултури и др. Сред позициите за по-ниско образованите има шивачи, шлосери, детегледачи, заварчици, бояджии, автомонтьори, готвачи, кроячи, гладачи и др.

В чужбина се набират работници за бране на ягоди в Испания - между 20 и 40 годишни. Има 26 работни места за Германия в мрежата ЮРЕС.