Гаф на СИК в Таваличево, недействителни бюлетини стават действителни
Гаф на СИК в Таваличево, недействителни бюлетини стават действителни / Дима Кирилова, Дарик радио

Най- голямата грешка, при повторното броене на бюлетините от част от секциите за избор на Общински съвет в Кюстендил, беше установена от вещите лица в село Таваличево. Резултатът на Коалиция "За промяна" там бе 0 гласа по протокол, след отварянето на чувала с бюлетините, гласовете за коалицията на БСП се оказаха 22, а тези за Коалиция "Кюстендил" намаляха от 105 на 83. Комисията в Таваличево е допуснала грешка и при отчитане на преференциите за ПП "Зелена партия", като от такива е лишен инж. Огнян Атанасов, който има 7 лични гласа.
Вещите лица преброиха повторно бюлетините от 6 секции от 22 секции, за които съда им разпореди. Сред тях градски секции от стадион "Странджата", Пето ОУ, на ул. "Асен Златаров" и селата Богослов и Шишковци. Днес броенето продължава.
Част от недействителните бюлетини са приети като действителни, в това число по 5 - 6 допълнителни гласа за ПП БДЦ, ПП "Зелена партия", ПП АБВ, Глас народен. ПП "Атака", на която не достигнаха 16 гласа за влизане в ОС не добавя до момента гласове към резултата си.
"Ключовото за мен е, че до сега няма вярно отчетена секция в протоколите. Дори и в село Богослов, където протоколът е перфектно попълнен се откриха разминавания в данните. 6 от недействителните бюлетини станаха действителни", коментира адвокат Ангел Ангелов, който представлява част от жалбоподателите по делото в Административен съд.
Има и няколко бюлетини, за които заинтересованите страни имат спорове. Те ще бъдат снимани от вещите лица и представени в съда.