Пилотите на сваления руски самолет са живи, твърди турски представител
Пилотите на сваления руски самолет са живи, твърди турски представител / снимка: БГНЕС

Турция разполага с информации, според които пилотите на руския изтребител-бомбардировач Су-24, свален от турската бойна авиация близо до границата на Турция със Сирия, са живи, предаде АФП, като цитира представител на турското правителство.

Турция се опитва да стигне до пилотите и да ги прибере, допълва представителят, пожелал да остане анонимен и цитиран от АФП.

Агенция Ройтерс също съобщава, като се позовава на неназован турски представител, че турските власти се опитват да постигнат освобождаването на руските пилоти от сирийски опозиционни бунтовници в Сирия.

Предходни информации, идващи от източници близки до сирийската опозиция, съобщаваха за това, че след катапултирането му единият руски пилот е бил убит от сирийски бунтовници, а вторият се водел за изчезнал, припомня АФП.

Туркменски сили в Сирия пък казаха, че са застреляли и двамата пилоти от руския самолет, предаде по-рано днес Ройтерс, като цитира Алпаслан Челик, зам.-командир на Сирийската туркменска бригада.

Той дори твърдеше, че пилотите са били простреляни още по време на катапултирането от машината и добави, че това е станало близо до сирийското село Ямади. Зам.-командирът показа и парче плат, за което твърдеше, че е част от пилотски парашут.

Малко преди турския представител, пожелал да запази анонимност, да каже, че пилотите са живи, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че няма никаква информация за съдбата на двамата пилоти.

Тази сутрин турската бойна авиация свали изтребител-бомбардировач Су 24 участващ в руските военни действия в Сирия. Трагедията се разигра в северозападната част на Сирия, край границата й с Турция.

Анкара твърди, че самолетът е нарушил въздушното й пространство и че е предупредила неколкократно Москва за това, но Москва категорично отрече това.
Този инцидент е най-сериозният между Турция и Русия от началото на руската военна намеса в Сирия на страната на сирийския президент Башар Асад.

Според неназован американски представител САЩ смятат, че руският самолет е навлязъл в турското въздушно пространство само за няколко секунди, преди Турция да го свали, предаде Ройтерс.

Представителят, пожелал да остане анонимен, каза, че САЩ продължават да разследват инцидента и че оценките засега се базират на първи индикации за случилото се.

Източник: БТА