Реформаторите подготвят законодателни промени за интернет медиите
Реформаторите подготвят законодателни промени за интернет медиите / снимка: Dariknews.bg, архив
Депутат: Сайтове бълват лъжи, има нужда от регулация
82913
Депутат: Сайтове бълват лъжи, има нужда от регулация
  • Депутат: Сайтове бълват лъжи, има нужда от регулация

Заместник-председателят на Реформаторския блок Иван Иванов подготвя промени в закона за радиото и телевизията. Иванов обясни, че интернет медиите имат нужда от регулация.

За тази цел Иванов ще организира дебат за сайтовете и етичните норми, които често се прескачат. „Различни сайтове в момента бълват страшно много лъжи и очернят човешки съдби", коментира народният представител.

Етичният кодекс в печатните медии, според него, не е достатъчен. Затова трябва да се помисли за форма на регулация, която обаче да не нарушава свободата на словото.
Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от Реформаторския блок Иван Иванов повдигна въпроса за контрола и регулацията на медиите в интернет. „Изтърван е духът от бутилката и като всяка една сфера има риск тотално да се омаскари цялото публично пространство, а интернет базираните медии, информационни агенции, социални мрежи и така нататък са според мен с голямо бъдеще и трябва да се опитаме превантивно да действаме", каза той. Иванов посочи, че и в европейски план тази тема стои и се повдига въпросът за публичния дебат за начина, по който да се регулират или поне да се повдигне въпросът за това как интернет медиите да спазват определени етични норми.

Иванов призна, че е провокиран за този дебат от публикации в някои сайтове, който набедиха съпредседателя на Реформаторския блок за „нехетеросексуален". „Аз тези сайтове не ги чета, но покрай това, че сме колеги и така нататък, прочетох тази публикация. Може би това е капката, която преля и ме накара да се замисля за това, че се минават граници, които не трябва да се минават, включително случаят с акушерката, също така има сцени в интернет с насилие и така нататък. В някои държави има интернет полиция, която се опитва да контролира този процес. Сега чак пък полиция да има.. Но трябва да има някакви филтри, тоест действително трябва да има дебат между професионалисти, които се занимават с интернет и начинът, по който там може да се филтрира информацията", каза Иванов.

Той очаква до два месеца да се организира широка дискусия за регулацията на интернет медиите с участието на политици, собственици на медии, журналисти и преподаватели.