Турски депутат ще участва за концесията на Летище Пловдив
Турски депутат ще участва за концесията на Летище Пловдив / БГНЕС, архив

Турският депутат Ибрахим Кьошдере, ще кандидатства с фирмата си за концесията за "Летище Пловдив", която транспортното министерство се очаква да обяви в началото на 2016-та година. Това обяви самият той по време на Първия регионален форум на тема: „Регионално развитие чрез летище-добри европейски практики”, провел се в хотел „Рамада Принцес Тримонциум” – Пловдив.

Интерес към съвместна работа с бъдещия концесионер изразиха и от швейцарско туроператорско дружество. Намеренията на фирмата са да презентира Пловдив пред швейцарски и италиански инвеститори. Първоначалните намерения на предприемача са да изгради край пловдивското летище аутлет, в който да се предлагат стоките на 160 световни марки. Швейцарците имат амбиции и в изграждането на хотел край аеропорта.

Пилотът бизнесмен Пламен Янков пък съобщи, че е в преговори с чуждестранни инвеститори за създаването на авиокомпания "Пловдив ер". Новината бе съобщена на днешната конференция за бъдещето на Летище Пловдив, организиран от Фонд Феникс.

Янков е управител на фирма за осигуряване на аварийни захранвания, но също така и действащ пилот в чужда компания.

Според неговия бизнес план, полетите на "Пловдив ер" ще стартират от 1 юни 2016 г. с 3 самолета "Еърбъс" с вместимост 68 пътника. Инвестицията ще е около 5 милиона евро. Първите дестинации на пловдивската авиокомпания ще са до Турция, Лугано - Швейцария, Букурещ и Милано. По-нататък, според Янков, на ден могат да се извършват по 5 полета на близки разстояния. Той е сигурен, че въпреки, че "Пловдив ер" няма да е от типа "нискотарифен превозвач", цените на билетите ще са конкурентни с тези на автобусите.