Административният съд прие математическа експертиза по делото за избора на кмет
Административният съд прие математическа експертиза по делото за избора на кмет / Дарик, архив

Математическа експертиза бе представена на заседание на Административния съд по делото, оразувано по жалба на партия ГЕРБ. С жалбата беше оспорен изборът на кмет на Добрич. До експертизата се стигна, след като повторно бяха преброени недействителните бюлетини за избор на кмет от първия и втория тур на вота.

На първия тур на местните избори Детелина Николова /ГЕРБ/ бе първа с 49.05% от гласовете, а вторият - Йордан Йорданов/РБ/, взе 19.31%. На балотажа разликата между двамата бе 283 гласа в полза на Йорданов, който спечели 50,61% от гласовете при 49,39% за Д. Николова.

При повторното броене на бюлетините от първия тур бяха открити 32 броя в полза на Николова, които са били отчетени като недействителни. На втория тур грешките са били по-малко и то в полза на Йорданов.

Делото е обявено за решаване, ще се произнеса до края на седмицата, каза съдия Дарина Витанова. Експертизата днес е била приета без възражения от страните. Целта й бе да покаже дали грешно преброените бюлетини биха се отразили на крайния резултат от избора на кмет.