Приеха правилника за дейността на Общинския съвет в Добрич
Приеха правилника за дейността на Общинския съвет в Добрич / Дарик Добрич

Единодушно с 41 гласа беше приет новият Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет на Добрич.Той дава възможност за повече гражданско участие в работата на местния парламент. Позволява се на гражданите да се изказват в хода на дискусиите по конкретна докладна записка, веднага след изказванията на общинските съветници и преди гласуването на самата точка. Желанието за участие в дискусиите обаче трябва да бъде заявено предварително, а изказването не бива да надхвърля 3 минути. Запазва се и досегашната възможност след предварително записване  гражданите да могат да се изказват по обществено значими теми или проблеми, извън предвидените в дневния ред.

Материалите за всяка сесия трябва да бъдат предоставяни на общинските съветници и кмета на общината най-малко 10 дни преди датата на заседанието, както и в приемната на общината за гражданите.

Според новия правилник, председателят на Общинския съвет може да получава до 90% от заплатата на кмета. Месечните възнаграждения на съветниците ще бъдат в размер на 40 на сто от брутната работна заплата на председателя, като 30% от тях ще бъдат  за участие в заседанията на Общинския съвет, а 10% за работа в комисиите.

Председателят на Общинския съвет Иво Пенчев обяви, че ще поиска неговото възнаграждение да се изчислява за 4-часов работен ден, което автоматично ще намали и възнагражденията на съветниците. Конкретните цифри ще станат ясни след  декемврийската сесия, когато ще бъде гласувана заплатата на кмета.

Пред Дарик Иво Пенчев обясни, че досега брутната кметска заплата е била 2700 лева. Досегашният председател Ангел Табаков по свое решение е получават 31.5% от нея, а брутното възнаграждение на съветниците е било 340 лева. До момента заплатите на съветниците в Добрич са били на едни от най-ниските нива в цялата страна,  коментира Пенчев. Той смята, че чистите възнаграждения на съветниците трябва да бъдат поне в рамките на минималната работна заплата.

Правилникът предвижда общинските съветници да бъдат лишавани от възнагражденията си, ако по неуважителни причини отсъстват от заседания.