Кметът на Девня пожела да си намали заплатата наполовина
Кметът на Девня пожела да си намали заплатата наполовина / снимка: ГЕРБ

Кметът на Девня ще получава наполовина по-ниска заплата. Вместо досегашните 2400 лева основна месечна заплата, Свилен Шитов ще заработва 1100 лева.

Промяната в кметското възнаграждение бе приета от Общинския съвет след предложение именно на новия девненски кмет. Местният парламент в Долината на химията прие намаляване и на заплатите на общинския председател и кметовете на кметства. За промяната гласуваха 11 съветници, по един гласуваха „въздържал се" и „против".

Вместо 2160 лева, председателят на Общинския съвет в Девня ще получава 660. Заплатата на кмета на село Кипра се намалява със 100 лева и става 700, а кметът на село Падина ще получава 650 лева.

Последната промяна на възнагражденията на местните управници в Девня е от 1 февруари 2014 г., припомнят от местната администрация.

Мотивите на кмета Свилен Шитов за драстичното намаляване на месечните възнаграждения са, че Община Девня е в затруднено финансово положение и една от първите стъпки, които той предприема за стабилизиране, е именно намаляване на заплатите на местните управници.

Вчера стана ясно, че новоизбраният кмет на община Долни чифлик Красимира Анастасова ще получава с 480 лв. по-малка заплата от предшественика си Борислав Натов. Общинският съвет взе решение по внесеното от Анастасова предложение за намаляване на възнаграждението й. Досега кметът на Долни чифлик получаваше 2 400 лева.