Всеки втори страда от алергия, дерматолозите сочат причините
Всеки втори страда от алергия, дерматолозите сочат причините / ThinkStock/Getty Images

Всеки втори човек страда от някаква алергия, като реакциите към никел, кобалт и хром се увеличават. Това казаха в националния пресклуб на БТА дерматолози от различни лечебни заведения, които обединяват усилията си в предстояща кампания за диагностика на кожните алергични заболявания.

Новите алергени присъстват в храната, бижутата, козметиката и компютъра

С 25 на сто нарастват алергичните прояви сред хората към никел, с 11 на сто - към кобалт и с 6.7 на сто - към хром, като тези метали се съдържат в бижута, монети, техника, гримове, метални импланти и др., каза доц. Жана Казанджиева от Александровска болница. По думите й към момента се извършват проучвания за съдържанието на никел и в електронните цигари.

Други честосрещани причинители на кожни алергии са парфюми, мокри кърпички, сапуни, битова химия, прах за пране. Последните мнения, споделяни от специалисти, са, че децата не трябва да живеят в стерилна среда, поддържана основно чрез битова химия, а дори трябва да имат домашен любимец, допълни тя. Очаква се през 2050 г. всяко второ дете, родено в индустриален град, да бъде с атопичен дерматит, каза д-р Развигор Дърленски от болница "Токуда".

Доц. Казанджиева: Трябва да помним, че живеем в два квадратни метра, нашата кожа

В рамките на кампанията, на 30 ноември и на 1 декември, ще се извършва безплатно тестуване за атопичен дерматит, контактен дерматит и уртикария. Тестуването ще се прави в Кожна клиника към Александровска болница, в болница "Токуда", в университетските кожни клиники в Пловдив, Плевен и Стара Загора, както и в Русе. Необходимо е желаещите да се запишат предварително, а ако ще се тестуват деца, те да бъдат над 7-годишни, тъй като се налага залепване на три лепенки за 48 часа, обясниха дерматолозите.

Източник: БТА