Завишиха броя на болничните легла в Пиринско
Завишиха броя на болничните легла в Пиринско / Любима Калпачка, Дарик - Благоевград, архив

Областният управител Бисер Михайлов изпрати в Министерството на здравеопазването разработената Областна здравна карта, приета от назначената комисия в определения срок, който бе 23 ноември.

Областната здравна карта е изготвена съгласно утвърдената от министъра на здравеопазването методика, като са търсени оптимални решения за осигуряване достъп на населението до медицинско обслужване и качествени здравни услуги.

Комисията, с председател Бисер Михайлов, своевременно реагира по отношение на коригиращия коефициент 0,734, който намаляваше броя на леглата за активно лечение с 30%.

В отговор, Министерството на здравеопазването увеличи коефициента на 0,911 и по този начин се повишиха броя на болничните легла, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Благоевград.

Въпреки, че не отговаря на изискването за брой прегледи, ще бъде запазени съществуващия брой лекари с редки специалности, като Неврохирургия, Съдова хирургия и Детска пневмология и фтизиатрия.

Освен това Комисията прие отправените коригиращи предложения на Районната колегия на Български лекарски съюз и Специализираната болница за активно лечение по онкология „Св. Мина“, за  увеличаване на броя на специалистите в Първичната извънболнична медицинска помощ и увеличаване броя на леглата за лъчетерапия от 13 на 33.

Целта е да гарантира равнопоставеност и достъп до здравни услуги за цялото население, при достатъчна по обем, своевременна и качествена медицинска помощ.