Общината разработи проекти за над 30 млн. лв., включен е ремонт на 39 улици
Общината разработи проекти за над 30 млн. лв., включен е ремонт на 39 улици / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Община Велико Търново вече е готова с първите тринадесет проекта, с които ще се кандидатства за европейско финансиране по Оперативната програма “Региони в растеж”. Общата стойност на заложените дейности надхвърля 30 хиляди лева. Проектите са създадени на базата на Интегрирания план за градско развитие. До 31 май те ще бъдат подадени в Управляващия орган, а в края на септември ще бъде дадена зелена светлина на първите от тях.

Изготвянето на проектите е обезпечено с европейско финансиране по ОП “Регионално развитие”. За целта са отпуснати близо 550 хиляди лева. Същността на разработките бе коментирана на дискусия, водена от кмета Даниел Панов. В срещата участваха още неговите заместници Снежана Данева и Ганчо Карабаджаков, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, директорът на дирекция “Общинско развитие” Мариела Цонева, общински съветници, архитекти, експерти и граждани.

“Седем от изготвените проекти са насочени към подобряването на градската среда, четири са за образователна инфраструктура, а останалите два- за култура”, обясни Даниел Панов. Той уточни, че с направените разработки Общината ще кандидатства за финансиране по първата от седемте приоритетни оси на Оперативна програма “Региони в растеж”. „Ще използваме всички възможни финансови механизми, за да реализираме и останалите проекти, по които работим с администрацията”, подчерта кметът.

2,4 милиона лева е прогнозната стойност на разработката за подобряване на градската среда в квартал „Чолаковци”. Изграждане на пешеходни алеи, тротоари и улично осветление са само част от предвидените дейности. Предвижда се реконструкция на пешеходната алея, свързваща жилищната зона с квартал “Бузлуджа”. За целта са необходими около 400 хиляди лева, с които ще бъде изградено и видеонаблюдение и подходящо осветление.

Разработен е и проект за ремонт на детска градина “Рада Войвода” във Велико Търново. Детското заведение, в което се възпитават 150 деца, се нуждае от цялостен ремонт, включващ мерки за енергийна ефективност. “Прогнозната стойност на този проект е 1,4 млн. лв.”, уточни директорът на дирекция “Общинско развитие” Мариела Цонева. 2,7 млн. лв. са заложени за пълна реконструкция на СОУ “Владимир Комаров”. На 400 000 лева е оценена разработката за основен ремонт на читалище „Съзнание – 1936”, което се намира в квартал “Чолаковци”.

Един от най- мащабните проекти касае старата градска част на Велико Търново. Предвижда се тя да бъде напълно преобразена с 15 милиона лева. Идеята е да бъдат ремонтирани 39 улици, да се постави енергоспестяващо улично осветление, да се изградят и подпорни стени. От кметската администрация вече са изпратили уведомления до експлоатационните дружества за подмяна на подземните комуникации. “Ремонтните дейности няма да променят старинния облик на тази част на града, но значително ще подобрят инфраструктурата”, увери Даниел Панов.

Направена е разработка за панорамните площадки на улица “Стефан Стамболов”, които са емблематични за Велико Търново. Прогнозната стойност на проекта е 300 хиляди лева. Основен ремонт на обществената тоалетна до Сарафкината къща предвижда друга разработка, като за целта се очаква да бъдат отпуснати 15 хиляди лева.

С 200 000 лева ще бъде облагороден площад „Съединение”, а с 410 000 лева ще бъде изграден паркинг за 80 автомобили и 20 автобуси на ул. „Крайбрежна”. Той ще разполага с видеонаблюдение, охрана, ограда. 500 000 лева са заложени за реконструкция на детска градина „Пролет”, 1,6 милиона лева е стойността на проекта за основен ремонт на Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”, а за 2,5 милиона лева са предвидени за реконструкция на сградите на музей „Възраждане и учредително събрание”, Археологически музей и Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков”.

Община Велико Търново има шанс да получи достъп до неусвоените средства от Програмата за развитие на селските райони, които да бъдат вложени в населените места, стана ясно по време на дискусията. Кметът Даниел Панов каза още, че от следващата година собствениците на сгради паметници на културата също ще могат да се възползват от мерките и програмите за енергийна ефективност. Условието е в една къща да живеят най-малко две семейства, а финансирането ще е 100% безвъзмездно.