АС-Плевен:Два пъти по-малко са делата от Местните избори, сравнени с предходните-2011 г.
АС-Плевен:Два пъти по-малко са делата от Местните избори, сравнени с предходните-2011 г. / dariknews.archive

Административен съд-Плевен съобщи, че всичките 16 дела, образувани по реда на Изборния кодекс за обжалване резултатите от „Местни избори 2015 г." на територията на Плевенска област, са разгледани и приключили в нормативно определените срокове.

По девет от образуваните дела Административен съд е постановил решение по същество, като по 6 дела е потвърдил решението на съответната Общинска избирателна комисия, по две дела, съдът е отменил частично решението на съответната Общинска избирателна комисия и е върнал изборните книжа за обявяване на действителните резултати от избора с оглед мотивите на съда.
По едно от делата съдът е отменил изцяло решението на Общинската избирателна комисия и е върнал изборните книжа за обявяване на действителния резултат от избора с оглед мотивите на съда.

Останалите седем дела, образувани по реда на Изборния кодекс в Административен съд-Плевен, са прекратени на различни правни основания.

Към 24 ноември 2015 г., чрез Административен съд-Плевен до Върховен административен съд на Република България, са постъпили 3 касационни жалби срещу постановени от съда решения по дела по Изборния кодекс.

При извършено сравнение между образуваните дела в АС-Плевен, след провеждане на „Местни избори 2011 г." и на „Местни избори 2015 г.", се констатира, че през 2011 г. са били образувани и разгледани над два пъти повече дела - 35, спрямо 2015 г.