17 млн. лева събрани от просрочени задължения
17 млн. лева събрани от просрочени задължения / НАП

Само за четири месеца публичните изпълнители от офиса на НАП в Стара Загора събраха 17 млн. лева от забавени плащания на данъци и осигуровки от 357 фирми и самоосигуряващи се лица.

Приходите са в резултат на специален мониторинг на НАП за дружества със задължения над 50 000 лв., за периода от юли до октомври. Със селектираните фирми са проведени срещи между управителите или собствениците им с ръководството на НАП, на които са договорени възможностите за плащане на текущи и стари задължения и предоставяне на обезпечения.

„Персоналните разговори с длъжници са част от пакета мерки на Националната агенция за приходите за стимулиране на доброволното плащане на данъци и осигуровки без да се стига до запориране на банкови сметки и без да се пречи на нормалния ритъм на работа на фирмите", отбелязва директорът на териториалната дирекция в Пловдив Венелин Найденов.
Друга подобна мярка е обаждане от Информационния център на НАП, при което задължените лица биват уведомявани за дължимите суми преди да се пристъпи към изпращане на официална покана от публичен изпълнител, запориране на трудово възнаграждение или МПС. Важно е да се знае, че всички плащания към бюджета за данъци, осигуровки, глоби и други се извършват само по банков път, по съответните сметки.

Клиентите ни могат да проверят състоянието на данъчно-осигурителната си сметка от услугата: „Справка за задълженията", достъпна от интернет страницата на НАП в меню „Електронни услуги". За да бъде получена тя е необходим електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК).