Служители на РБ Емануил Попдимитров, РИМ- Кюстендил и ХГ Владимир Димитров- Майстора излязоха на протест
Служители на РБ Емануил Попдимитров, РИМ- Кюстендил и ХГ Владимир Димитров- Майстора излязоха на протест / Иво Кирилов, Дарик

Служители на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров", Художествена галерия "Владимир Димитров- Майстора" и Регионален исторически музей в Кюстендил се включиха в подкрепа на националния протест под наслов "Ден на недоволството". Те прочетоха декларация с исканията си пред сградата на библиотеката , като същевременно се събираха и подписи в подкрепа на техните искания.

Служители на РБ "Емануил Попдимитров", РИМ- Кюстендил и ХГ "Владимир Димитров- Майстора" излязоха на протест
netinfo


„С днешният протест ние се присъединяваме към исканията на от всички останали библиотеки и работещите в музеи, галерии,читалища, музикално-сценични изкуства, театри и българска национална филмотека. Имаше обещания, че бюджета ни ще бъде увеличен, като с него ще може да се поддържа сградният фонд, книгоосигуреността и купена модерна техника като в библиотеките в цяла Европа. Това всичко обаче си остана само на хартия. Повечето от работещите в библиотеките са експерти с висше образование, но те продължават да взимат сред най- ниските заплати. Призоваваме всички вас да ни подкрепите. В момента средната заплатата при нас е около 450 лв. Издръжката в момента за една щатна бройка се получава 10 720 лв. В тази сума освен заплатата се включва поддръжката на сграда, купуването на книги, техника. Ние искаме сумата да стане 15 000 лв.", заявиха представителките на КНСБ и Подкрепа в библиотеката Дияна Минева и Искра Маркова.

Служители на РБ "Емануил Попдимитров", РИМ- Кюстендил и ХГ "Владимир Димитров- Майстора" излязоха на протест
netinfo


„Искането за увеличение на заплатата е на последно място, като цяло това което се искат колегите от управляващите е повече средства за система култура чрез държавния бюджет. Тоест повече средства за дейност. В момента се работи чрез така наречените единни стандарти, като за музея сумата за една щатна бройка е 10 610 лв. Това са средствата за всичко- за заплата, за поддръжка и т.н. Този стандарт е изключително нисък и не позволява да осъществяваме делегираните ни функции от държавата, които са опазване на движимото ни културно наследство. Много ниско е и заплащането на нашите специалисти. Показателно е и това, че от 5 месеца сме обявили свободно работно място за археолог, със заплата от 450 лв. и няма желаещи за позицията", каза директорът на РИМ- Кюстендил Валентин Дебочички.

Служители на РБ "Емануил Попдимитров", РИМ- Кюстендил и ХГ "Владимир Димитров- Майстора" излязоха на протест
netinfo