Делото за балотажа между Тотев и Атанасов е обявено за решаване
Делото за балотажа между Тотев и Атанасов е обявено за решаване / снимка:Виктор Кадири/ Дарик Пловдив

Делото по жалба на Славчо Атанасов, оспорващо изборът на Иван Тотев за кмет на Пловдив бе обявено за решаване от съдия Стоил Ботев. По време на днешното заседание той отново изслуша двете страни и даде ход на делото по същество.

Адвокат Емил Василев, представляващ Атанасов и коалицията на „патриотите“, поиска отлагане на заседанието с няколко часа, за да може да се запознае с предоставените от общинската избирателна комисия (ОИК)  декларации и удостоверения на дописаните под черта в изборните списъци, които бяха част от доказателствените му искания. Той се оправда с участието си в друго дело, което го е възпрепятствало да се запознае с тях по-рано, но съдия Ботев му отказа.

Според Василев делото не е изяснено от фактическа и правна гледна точка, като са налице множество данни за изборни нарушения, както и несъответствия между предоставените на застъпниците на „патриотите“ протоколи и представените от ОИК такива. Адвокатът бе категоричен, че всички секционни избирателни комисии (СИК) са незаконни, а в някои от секциите протоколоте са подписани от по-малко членове на СИК.

Ответната страна категорично оспори твърденията на Василев, а председателят на ОИК Деница Чингарова заяви, че той прави внушения и лични съждения, навеждащи на мисълта, че изборите са били една грандиозна измама. „Не може всички близо 500 СИК в Пловдив да са манипулирали изборите и внушенията, които адвокат Василев прави нямат правна тежест“, категорична бе пред съда Чингарова.

След като изслуша и двете страни съдия Ботев им даде срок до четвъртък следобед да представят пред съда писмените си становища по делота, след което го обяви за решаване.