Оставиха в ареста 33-годишен, задържан с хероин
Оставиха в ареста 33-годишен, задържан с хероин / снимка: Дарик Варна, архив

Варненец, задържан при опит да продаде 10 грама хероин, остава за постоянно в ареста. Апелативният съд във Варна определи като правилно, законосъобразно и обосновано задържането под стража на Радостин Радев, станало миналата седмица с определение на Окръжен съд Варна. 33 годишният варненец е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Трето РПУ. На 17 ноември тази година във Варна Радев е държал близо 10 грама хероин и направил опит да ги продаде на друго лице, съобщиха от съдебната пресслужба.

Втората съдебна инстанция се съобрази със събраните още в първите дни от разследването доказателства, свидетелските показания, експертната справка и други материали. Преценката им обосновава по несъмнен начин предположението, че Радев е съпричастен към престъплението, което законът квалифицира като тежко престъпно деяние с висока обществена опасност. Множество свидетелски показания сочат, че Радостин системно разпространявал наркотични вещества. И този съд намира, че има опасност ако е на свобода мъжът да извърши друго престъпление или да се укрие.

Радостин е осъждан 4 пъти и макар да е реабилитиран по право, съдът отбеляза, че две от предходните му присъди са за притежание на наркотици. Първият път е бил глобен за това деяния, а вторият път Радев сключил споразумение с прокуратурата. Според втората съдебна инстанция двете осъждания на обвиняемия за държане на забранени от закона вещества не са променили престъпните му навици и той се е захванал с разпространение на наркотици.

В своето определение Варненският апелативен съд се спря и на представените от защитата експертни заключения за влошеното здраве на бащата на Радостин. Съдът не разполага с никакви доказателства обаче, че обвиняемият е единственият, който полага грижи за болния си баща.

Определението на Апелативния съд не подлежи на обжалване.