София с по-малък бюджет за 2016-а, дава повече пари за сигурност
София с по-малък бюджет за 2016-а, дава повече пари за сигурност / снимка: БГНЕС, архив
София с по-малък бюджет за 2016-а, дава повече пари за сигурност
82889
София с по-малък бюджет за 2016-а, дава повече пари за сигурност
  • София с по-малък бюджет за 2016-а, дава повече пари за сигурност

София отново ще разполага с бюджет от над 1 млрд. лева и през 2016-а година, но парите са с около 250 млн. лева по-малко от тези за тази година.

Това стана ясно от проектобюджета на столицата, който представи ресорният зам.-кмет Дончо Барбалов.

Оказва се, че „орязването" на бюджет 2016 се дължи на факта, че от Московска 33 не планират толкова мащабни проекти, каквито бяха заложени през тази година.

Барбалов посочи, че приоритет за догодина остават образованието и инфраструктурата, а най-важният проект за местната власт ще бъде третият лъч на софийското метро. Добрата новина за столичани е, че и през следващата година няма да има увеличение на местните данъци и такси.

През 2016-а година София няма да може да се похвали с рекорден бюджет, както беше през тази година, когато Столичната община разполагаше с близо 1,5 млрд. лева. Без увеличение на данъците, според проектобюджета парите на София за догодина ще бъдат 1.18 млрд. лева.

"Основната разлика идва от европейски проекти. Имаме над 200 млн. лв. повече предвидени от европейски проекти през 2015 година. Но за добро или зло много неща се случиха както завода за третиране на отпадъците вече е изцяло построен, това беше голям обект, който се случи тази година. Тази година се доставиха и автобусите, доставиха се тролеите", изброи той.

Новият лъч на метрото и кърпенето на междукварталните улици са сред основните приоритети за догодина. Близо 180 млн. лева европейско финансиране и 20 млн. лева от столичния бюджет ще струва новата отсечка на подземната железница, обясни Барбалов. Предвиждат се и повече пари за образование и сектор сигурност.

"За отбрана и сигурност сме приели 7.8 млн. лв. общински, а от държавата очакваме 4.3 млн. лв. Поет е ангажимент за увеличаване на бройките в общинската полиция, което се финансира през това перо и очакваме да се случи през 2016 година, каза Барбалов.

В края на месеца ще се проведе публично обсъждане на проектобюджета на София за догодина, който ще влезе за разглеждане в местния парламент на 20-и януари.